Za one koji se odbiju popisati, predviđene su ‘paprene’ novčane kazne

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ovogodišnji popis stanovništva bit će jedinstven zbog činjenice da je riječ o prvom digitalnom popisu stanovništva, kućanstava i stanova, a koji će se provoditi u dvije faze i na dva načina. Naravno, građani će moći sami odabrati hoće li se popisati sami ili će pričekati da im popisivač pokuca na vrata. Više detalja o popisu zna glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, Lidija Brković.

– Prva faza samopopisivanja kroz sustav e-Građani odvijat će se od 13. do 26. rujna, a dovoljno je da jedna osoba iz kućanstva popiše sve njegove članove. U slučaju da netko želi digitalnim putem popisati svoje bliske osobe koje nisu informatički pismene, to može učiniti, ali s vjerodajnicom na njihovo ime ako pripadaju drugom kućanstvu. Osoba koja samostalno popiše kućanstvo, mora spremiti kontrolnu šifru koju će dobiti po završetku popisivanja te je sačuvati do druge faze terenskog popisivanja kako bi je mogli predočiti popisivaču – navela je Brković. Naime, ta šifra služit će kao dokaz da se kućanstvo uspješno samopopisalo. Podsjetimo, druga faza popisivanja s popisivačima odvijat će se od 27. rujna do 17. listopada.

– Popis stanovništva temelji se na izjavi pojedinca, a popisivač nema pravo tražiti dokumente niti provjeravati odgovore koje osoba daje. Svaki građanin podliježe Zakonu o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u RH 2021. godine, a kojim su predviđene novčane kazne od dvije do pet tisuća kuna za prekršaj fizičke osobe koja odbije dati podatke o popisnim jedinicama – istaknula je Brković te dodala da su svi podaci koje DZS prikuplja službena tajna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!