Bez obzira na to što ste se samopopisali, morati ćete otvoriti vrata popisivaču

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jedno od najčešćih pitanja građana kad govorimo o popisu stanovništva glasi: “Zašto mi popisivač ipak mora pozvoniti na vrata bez obzira na to što sam se popisao preko interneta?”.

– Popisivači će u svakom slučaju pozvoniti na vaša vrata. Popisivač će dobiti između 200 i 250 adresa koje je dužan razdužiti – izjavila je prilikom gostovanja na HTV-u Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku.

Brković je dodala i kod koji osoba dobije nakon što se popiše na internetu Državnom zavodu za statistiku služi kao kontrola obuhvata popisa.

– Primjerice ako zgrada ima više katova, popisivač dok ne dođe na taj kat ne može znati koji je stan popisan, koji tek treba popisati ili koji je stan prazan – objasnila je ravnateljica DZS-a.

Uz navedeni razlog, popisivači će, kazala je Brković, pokucati na vaša vrata i zbog toga što nisu možda svi ukućani u stanu popisani ili nekome tko se samopopisao nije sve bilo jasno pa će popisivača moći pitati što god ga zanima.

Predviđeno je da popisivači imaju COVID potvrde. Potvrde kao što svi već znamo dokazuju da je osoba preboljela COVID ili da je cijepljena. Popisivači koji neće imati COVID potvrde, morati će imati negativan test na koronavirus. Popisivači su uz sve te mjere predostrožnosti svejedno dužni pridržavati se svih epidemioloških mjera, što u prijevodu znači da će održavati razmak i nositi maske.

Podsjetimo i na to da se samopopisati možete do nedjelje 26. rujna. Nakon nedjelje na teren izlazi oko osam tisuća popisivača.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!