Od druge polovice sljedeće godine puna plaća tijekom kompletnog razdoblja porodiljnog, uvode se i noviteti za očeve

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta obiteljska će se naknada, koja sada iznosi najviše 5654,20 kuna, izjednačiti s punom plaćom zaposlenog roditelja koji koristi dopust i to najvjerojatnije od druge polovice sljedeće godine, piše u Jutarnji list.

U sklopu ovih izmjena zakona uvest će se i obavezni očinski dopust, odnosno 10 radnih dana plaćenog dopusta koje će otac koristiti zajedno s majkom odmah nakon rođenja djeteta. Ova je promjena obaveza Hrvatske sukladno Direktivi EU o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi.

– Prilikom planiranja normativnih aktivnosti te usklađivanja s Direktivom, Središnji državni ured za demografiju i mlade vodio se namjerom da u okviru zakonskih promjena, kao jednu od mjera obiteljske i populacijske politike, a u skladu s Programom Vlade Republike Hrvatske od 2020. do 2024. godine, predloži osiguranje roditeljske naknade u visini pune plaće za zaposlene i samozaposlene roditelje – istaknuli su za Večernji List iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!