SDP-ova Borzan poručila Berošu: Ispunite obećanje i zabranite energetska pića za maloljetnike

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Potpredsjednica SDP-a i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan pozvala je ministra zdravstva Vilija Beroša da zakonom zabrani prodaju energetskih pića maloljetnicima čime bi ispunio obećanje dano u lipnju.

– Ministar Beroš je obećao da će regulirati to pitanje nakon tragičnog slučaja kada je jedno dijete umrlo nakon konzumacije energetskog pića, no šest mjeseci ništa se nije dogodilo i tema je otišla zaborav – podsjetila je Borzan na konferenciji za novinare na temu “Neispunjena obećanja i nerad HDZ-ovog ministra zdravstva Vilija Beroša“.

Smatra Borzan da bi zabrana prodaje bila daleko učinkovitija i pravednija od poreznih rješenja jer, navodi, u dijelu EU zemalja postoje slični zakoni.

– Kada će konačno zakonski prijedlog biti na stolu? – upitala je ministra apelirajući na njega da se othrva lobistima i ponaša kao liječnik i roditelj.

– Ako HDZ ne uputi zakon u proceduru, to će ponovno učiniti SDP. A ako ga HDZ i drugi puta odbije, to će značiti da su protiv zakona koji štiti djecu od potencijalno opasnog napitka. Jedna limenka energetskog pića sadrži isto što i jedna velika šalica turske kave s četiri žlice šećera – poručila je Borzan.

Epidemiolog Branko Kolarić naveo je da prema podacima Europske agencije za hranu čak 86 posto 16- godišnjaka u Hrvatskoj konzumira energetska pića i čak 47 posto ih miješa s alkoholom.

– Takva pića su posebno opasna za djecu zbog učinaka šećera, kofeina i drugih sastojaka, izazivaju ovisnost, prikrivaju umor, te potiču eksperimentiranje s drugim sredstvima – upozorio je Kolarić apelirajući na zabranu za maloljetnike.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!