Ćorić potvrdio: Vode se pregovori o kupnji Gradske plinare Zagreb

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Što donosi paket vrijedan gotovo 5 milijardi kuna? Koliko će pomoći građanima i tvrtkama da prebrode val poskupljenja hrane, struje, plina? Koliko bi se trebale smanjiti cijene zbog manjeg PDV-a? Pitanja su to na koja su jutros u emisiji Hrvatskog radija odgovarali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, glavni direktor HUP-a Damir Zorić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i energetičar Igor Grozdanić.

Ćorić je istaknuo da je Vlada učinila sve da udar na budžete kućanstava bude što je moguće manji. Sada bi mogli razgovarati o tome, dodaje, je li nešto moglo krenuti ranije, ali na ovaj način su otvorili prostor za raspravu, bit će onih koji će o njima razmišljati drugačije. Objasnio je da su ovim mjerama dotaknuli najugroženije skupine, socijalno ugrožene stanovnike, stanovnike koji koriste plin. Vjeruje da su dobro pogodili.

Inflacija kao fenomen je psihološki problem. Očekivana inflacija je ukalkulirana u proračun, ovakav iskorak će, siguran je Ćorić, dovesti do toga da do ulaska u eurozonu porast cijena bude biti znatno manji nego što bi se inače dogodilo.

Na pitanje hoće li Vlada uspjeti ovim izmjenama ublažiti udar na kućne budžete, Sever je rekao da je ovo vrlo izdašan paket, pomoći će vrlo širokom krugu građana.

– Dobro je da se PDV na plin spustio na 5%, barem privremeno, za razdoblje u kojem se očekuje najveći udar. Pitanje je može li se i kod struje učiniti isto, bude li takva situacija, rekao je.

Ponovio je da ovaj paket praktički zahvaća sve.

Zorić je rekao da nemaju drugog izbora, što je na stolu, to treba primjenjivati, no ključno pitanje je hoće li te mjere i koliko utjecati na očuvanje gospodarske aktivnosti i standarda građana, osobito socijalno najugroženijih skupina.

– Mjere čim su objavljene, definirane su kao sveobuhvatne i široke, što doista i jesu. One – U idućem razdoblju ćemo morati učiniti, a to i je plan Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Vlade, da uložimo što je moguće više sredstava u proizvodnju iz obnovljivih izvora energije i dizanje energetske učinkovitosti, što će donijeti benefite poduzetništvu i značiti rast konkurentnosti, zaključio je Ćović, a o dugu zagrebačke plinare potvrdio da se vode pregovori oko poslovne suradnje s HEP-om.

-Imam informaciju da se vode razgovori Gradske plinare Zagreb, odnosno Holdinga kao njezina vlasnika, i HEP-a o suradnji, odnosno o potencijalnoj kupnji. Kako će razgovori završiti, kaže, ovisi o pozicijama obiju strana, hoće li i kako Holding i dalje upravljati plinskim dijelom biznisa, to je njihova odluka. jesu na tragu onoga što smo prethodnih tjedana razgovarali i tražili, rekao je.

Rast cijene plina u kućanstvima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!