Kako je Udba nadzirala bolest i smrt Josipa Broza Tita

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U dokumentarnoj seriji Rat prije rata Miljenka Manjkasa obrađuje se smrt Josipa Broza, točnije, serijal i počinje tim događajem i prati zbivanja u bivšoj SFRJ sve do oružane agresije na Republiku Hrvatsku.

U svjetlu obljetnice Brozove smrti, posebno je zanimljiv dio koji govori o njegovim posljednjim danima u Kliničkom centru u Ljubljani. Prenosimo taj dio scenarija prve epizode:

Glavni arhitekt Jugoslavije i njezin doživotni predsjednika za tri tjedna trebao bi proslaviti svoj 88. Rođendan. Konzilij liječnika četiri mjeseca grčevito se bori za život Josipa Broza.

Anesteziolog i kirurg prof. dr . Predrag Lalević samo je pogledao profesora Bogdana Brecelju – najstarijega u konziliju. “On je klimnuo glavom, ja isključio respiratore, EKG, pacemaker, brojač kapi, 5 onih aparata”, rekao je Lalević.

Sve je već bilo gotovo, netko je to morao učiniti. Nastala je grobna tišina.

“Kad je umro, mi smo stali još 15 minuta tamo, odali poštu, možda 10 minuta”.

Na aparatima koje je dr Lalević isključio Tito je bio gotovo tri mjeseca. Od kraja veljače i na respiratoru. “I točno 68 dana je bio na respiratoru i umro je sa tubusom u dušniku. Popuštali su jetra i bubrezi i srce itd. ugradili smo mu i pacemaker, ali ovo je bilo trećeg dana dijalize, dijalizu nismo ni završili, počelo je pogoršanje i ja sam ubacio tubus u dušnik”, priča liječnik.

Režim to vješto skriva od javnosti. Po nalogu službe sigurnosti liječnički konzilij niti u jednom izvješću nije spomenuo respirator, pa čak niti u onom nakon smrti.

Lalević potvrđuje da “ni u tom završnom izveštaju nismo spomenuli respirator. Zašto? Ja mislim zato jer kad se kod nas kaže da je netko na respiratoru, taj je već izgubljen. I zato nismo spomenuli u izveštajima”.

Posljednje tri godine Broz živi odvojeno od supruge Jovanke.

Najbliži suradnici već neko vrijeme grabe sve veći utjecaj. Narod ne zna da je Predsjednik na aparatima. To nekima otvara prostor za manipulacije – zauzimanje pozicija.

Titov liječnik smatra da je “to dalo ljudima šansu da pričaju kako su ga obilazili, kako su razgovarali s njim, kako su radili to i to itd. U stvari sve to nije točno.”

Tito godinama boluje od dijabetesa, prima inzulin. Liječnici i to drže u tajnosti. Ipak, režim će im dopustit da ga spomenu u zadnjem izvješću nakon smrti.

Otkrit će to 35 godina kasnije dosje ‘Goran’. Tajna služba zavodi ga 10. siječnja, samo tjedan dana nakon što Tito dolazi u u ljubljanski Klinički centar.

Za vrijeme boravka u ljubljanskoj bolnici, kontraobavještajnu zaštitu vodi Slovenska Udba. Formirana je posebna obavještajna grupa i otvoren poseban dosje. U njemu su zabilježene sve važnije informacije o Titovom liječenju, smrti, organizaciji pogreba, stanju sigurnosti tijekom bolesti i smrti, te poduzimanju sigurnosnih mjera.

Od dolaska u bolnicu pa do smrti, Tito spava uz pištolj. Kada je Titov ađutant, Admiral Kostić, pokušavao maknuti torbu s pištoljem, Maršal nije dozvoljavao…

Foto: Jedna od posljednjih fotografija živog jugoslavenskog predsjednika


PODIJELI S PRIJATELJIMA!