LGBTIQ+ zajednica danas u Zagrebu traži gradnju svog centra, dosta je skrivanja u četiri zida

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U subotu, 4. lipnja, po dvadeset i prvi put ponosno izlazimo na ulice Zagreba i dižemo glas protiv nepravde, nasilja i mržnje, ujedinjeni-e u borbi za svoja prava i vidljivost, objavili su iz Zagreb pridea.

Dvadeset i prva Povorka ponosa LGBTIQ+ zajednice, osoba i duginih obitelji Zagreb Pridea ove se godine održava uz ironično geslo „Dajte nam naša četiri zida!“. Od Grada tražimo da prepozna LGBTIQ+ zajednicu kao neodvojivi dio društvenog i kulturnog života Zagreba te da osigura uvjete za osnutak i izgradnju LGBTIQ+ centra.

Naime, i dalje smo zajednica bez svojeg prostora u glavnom gradu: kulturnog i društvenog LGBTIQ+ centra koji bi Zagreb upisao na kartu gradova koji prepoznaju i njeguju potrebe svoje kvir zajednice, napisali su na svojoj stranici.

Takav prostor bio bi sigurno mjesto okupljanja naše zajednice, ali i mjesto izražavanja naših težnji, identiteta, kvir kulturnih praksi i umjetničkih izričaja, znanstvenog i istraživačkog rada. Bilo bi to uključivo mjesto druženja, razmjene znanja, ideja i mišljenja; utočište u kojem bismo uvijek bili dobrodošli, prihvaćene i podržane. Jer mi možemo i moramo biti jednakovrijedan dio našeg grada. I to su jedina četiri zida na koja pristajemo!

Povorka ponosa započet će okupljanjem u 15:30h na Rooseveltovom trgu (ispred Mimare) te u 16:30h krenuti gradskim ulicama i trgovima. Povorka će proći Frankopanskom, Ilicom, Trgom bana J. Jelačića, Jurišićevom, Draškovićevom sve do Ribnjaka, Parka ponosa. U Parku ponosa na Ribnjaku održat će se aktivistički prosvjedni skup, s početkom u 18 sati. Nakon obraćanja Organizacijskog odbora Povorke ponosa i drugih prigodnih govora, slijedi druženje i zabavni program.

Nastupit će Tamara Popović – beogradska kantautorica u usponu čija se glazba najčešće opisuje kao alternativni pop upotpunjen R&B i trap elementima. U svojim tekstovima tam vrlo otvoreno progovara o osjećajima, odnosima i ljubavi.

Zatim Fanny Pack koji je primarno klupsko-izvedbeni program koji se u Zagrebu održava nakon Povorke ponosa i stvara siguran prostor LGBTIQ osobama za proslavu jednog od najvažnijih političkih protesta dana unutar godine, kroz bogat sadržaj umjetničkih izvedbi i kvalitetnog zvuka.

Zagreb pride objavio je i sponzore Pridea:  Astraea – lezbijska zaklada za pravdu, Zaklada otvoreno društvo, Grad Zagreb, Ministarstvo kulture i medija RH, Europska komisija, Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske, Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke, Veleposlanstvo Kraljevine Belgije, Veleposlanstvo Kraljevine Norveške, Veleposlanstvo Kanade, Erste Banka, IKEA, LELO.

Foto: Plakat potpore SDP-a


PODIJELI S PRIJATELJIMA!