Ina oštećena za milijardu kuna, ministar Filipović sazvao hitan sastanak uprave

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sinoć je završeno pretraživanje stanova, kuća i ureda uhićenih u akciji policije i USKOK-a u Zagrebu te na osječkom, splitskom i šibenskom području koji se sumnjiče za malverzacije u trgovanju plinom na štetu Ine i još jednog trgovačkog društva. 

Osim policije i USKOK-a – u razotkrivanje slučaja – bili su uključeni Ured za sprečavanje pranja novca, Ministarstvo financija i Porezna uprava. Među privedenima su direktor sektora prirodnog plina u Ini Damir Škugor te predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak.

– Ispitivanja su počela jučer kasno popodne, nastavljaju se i danas, očekuje se i dolazak još jedne osumnjičene osobe. Jučer su redom ispitana predsjednica tvrtke Plinara s osječkog područja, nakon nje i umirovljenik, otac predsjednika sektora za plin u Ini. Na njegovom je računu bila je pozamašna svota novca, danas se saznaje da je pronađeno više od 500 milijuna kuna što je bio svojevrsni alarm poreznoj upravi i nadležnim tijelima da pokrenu istragu koja je trajala gotovo dvije godine, javio je HRT.

Objavili su i kako su prvi doznali da je Ured za sprečavanje pranja novca blokirao određene iznose na bankovnim računima i udjele u investicijskim fondovima veće od 800 milijuna kuna. Danas se doznaje kako je ta šteta zapravo dosegnula milijardu kuna.

Ispitivanja se i danas nastavljaju, a ministar gospodarstva Davor Filipović, koji je bio član nadzornog odbora Ine, sazvao je hitan sastanak s upravom Ine koji je odredio za ponedjeljak.

Foto HRT


PODIJELI S PRIJATELJIMA!