Saborski odbori očitovali se o povjerenju potencijalnom ministru Bačiću

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nadležni saborski odbori nakon gotovo četverosatne rasprave većinom su glasova u ponedjeljak iskazali povjerenje Branku Bačiću kojeg Vlada predlaže za novog potpredsjednika Vlade i ministra prostornog uređenja i graditeljstva, ali uz kritike i prijedloge oporbe za bržom obnovom.

Dosadašnjeg šefa Kluba HDZ-a Bačića predstavio je na zajedničkoj sjednici Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo i Odbora za gospodarstvo premijer Andrej Plenković, najavivši promjene u zakonodavnom okviru, odnosno “institucionalnoj arhitekturi”, ali i u postupovnom dijelu.

Bačić o kojem bi sutra trebao glasovati Hrvatski sabor rekao je članovima nadležnih odbora da je prva nužna stvar rekonstrukcija modela obnove, koja podrazumijeva objedinjavanje provedbenih tijela – Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Upozorio je da se u Hrvatskoj obnova nakon dva protresa ne vodi po istim kriterijima, čak ni normama.

Drugi korak usmjeren na ubrzanje obnove je pojednostavljenje administrativnog procesa jer sada, primjerice osoba koja dođe s Korčule na Banovinu lakše dobiti dozvolu za gradnju kuće nego obnoviti kuću ako živi na Banovini.

Teško napraviti plan i program na postojećem sustavu obnove

Bačić je ustvrdio da je vrlo teško napraviti plan i program na postojećem sustavu obnove, a smatra također da je nužno ubrzati i pojednostavniti podnošenje zahtjeva. “Nitko ne može upravljati obnovom ako nema plane obnove, a plana obnove nema, a da bi imali plan obnove moramo imati sliku svih zahtjeva s terena objedinjenih na jednom mjestu”, rekao je.

To je, zaključio je Bačić počelo kvalitetne obnove, ali dok to ne dobiju predviđanja o daljnjoj obnovi mogu temeljiti na onome što imaju u ministarstvu i što provode dva provedbena tijela.

Predloženi ministar rekao je i da će, bude li sutra u Saboru izabran smanjiti broj sudionika cjelokupne obnove i broj procedura za 40 posto, kad je u pitanju konstrukcijska obnova i izgradnja zamjenskih kuća.

Zauzeo se i za prikladniju i transparentniju javnu nabavu te očekuje da će za 20-ak dana stvoriti sliku koliko građevinska operativa može odgovoriti zahtjevu za obnovom.

Bačić je kao dva osnovna prioriteta u ovoj godini naveo da moramo zaključno s krajem lipnja potrošiti milijardu i tristo milijuna eura iz Fonda solidarnosti, a najvažnije je da veći dio 4500 sugrađana koji žive u kontejnerima do početka sljedeća ogrjevne sezone bude prikladno smješten.

Naveo je pritom da će se onima koji ne bude mogli u svoje kuće omogućiti prikladan smještaj u montažnim drvenim kućama.

Troskot: S par obnovljenih stanova želite ostvariti dobar izborni rezultat

Odbori su prihvatili prijedlog ali uz nezaobilazne kritike iz oporbenih redova pri čemu je Urša Raukar-Gamulin iz Klub zastupnika Zeleno-lijevog bloka rekla da Bačić nakon dvije godine prihvaća sve njihove sugestije, kao što su centralizirana ustanova i pojednostavljenje birokracije.

Zvonimir Troskot (Most) prozvao je vladajuće da su žrtvovali ljude, a sada prije izbora s par obnovljenih stanova žele ostvariti dobar izborni rezultat.

Nikola Grmoja iz Mosta rekao je za Bačića da je četvrti ministar na toj poziciji, zaključivši da je u resoru obnove namjerno raspršena odgovornost, ali će Bačić sada imati potporu premijera jer a ne može ugroziti. Smatra da će se sada sigurno nešto dogoditi na Banovini, zbog proteka vremena ali i zbog potpore premijera.

Karolina Vidović Krišto rekla je pak da je Bačić blizak s čovjekom koji mu je omogućio političku karijeru, Vladimirom Šeksom, koji kontrolira pravosuđe.

Branko Bačić je dugogodišnji saborski zastupnik, potpredsjednik HDZ-a i predsjednik saborskog Kluba HDZ-a, a već je u svojoj karijeri bio ministar graditeljstva. Na na novoj dužnosti trebao bi naslijediti Ivana Paladinu koji s čelnog mjesta ministarstva odlazi opterećen sporom i neefikasnom obnovom na Banovini i u Zagrebu.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!