Malenica: Evo kolika je plaća sudskom zapisničaru bila na početku našeg mandata, a kolika je sad

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica pozvao je u ponedjeljak sudske službenike da prihvate ponudu Vlade i vrate se na radna mjesta, dok je izjavu predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića kako je Vlada odgovorna za situaciju u pravosuđu ocijenio kao politizaciju teme.

Malenica je, dajući izjavu o stanju u pravosuđu, pozvao službenike da se vrate na radna mjesta i prihvate ponudu Vlade te da zajednički rade na ponudi boljih uvjeta.

”Kao Vlada svjesni smo nezadovoljstva plaćama i zato smo pokrenuli sve aktivnosti”, istaknuo je dodajući da su u mandatu Vlade napravljeni pomaci u sustavu plaća, ne samo za službenike u pravosudnim tijelima, već za sve službenike u državnoj i javnoj upravi.

Trajni dodatak

To govori, dodao je, odluka o trajnom dodatku za 220.000 službenika gdje je s tim za neke povećanje iznosilo i 20 posto.

”Kad govorimo o prosječnoj neto plaći službenika i namještenika, od 2016. išlo je povećanje ukupno 64 posto. Vlada je u četiri navrata povećavala koeficijente za službenike i namještenike u pravosuđu – 2019., 2022. i 2023. Vidimo da je od 549 eura do 904 eura plaća porasla za otprilike 64 posto. Ovo povećanje odnosi se na oko 7000 zaposlenika”, istaknuo je.

Malenica je potom iznio konkretan primjer sudskog zapisničara i povećanje plaće.

”Od 495 eura 2016. do 843 eura danas. Tu se može vidjeti povećanje plaće u mandatu ove Vlade. Svjesni smo činjenice da su za pojedine kategorije radnih mjesta plaće i dalje male, ali zato smo i krenuli u Zakon o plaćama i zato idemo u sustav novih uredbi. S druge strane prosječna mjesečna neto plaća rasla je 49 posto što pokazuje da je plaća službenicima u pravosuđu rasla više od prosječne neto plaće”, rekao je.

Ministar je kazao da su na zadnjem sastanku sa sindikatima predložili potpisivanje sporazuma u kojem bi se Vlada obvezala dodatno povećati plaće. Precizirao je da su kao sastavni dio sporazuma dostavili i novo povećanje koeficijenata za službenike i namještenike ”koji idu za tim da neto plaća bude oko 1000 eura”.

Malenica se osvrnuo i na današnju izjavu predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića da je Vlada u punoj mjeri odgovorna za ovu situaciju te da premijer Andrej Plenković ne želi s njim razgovarati još od sudačkog bijelog štrajka koji se održavao od 8. do 19. svibnja ove godine.

Malenica: Oporba je licemjerna, nema potrebe za izvanrednom sjednicom Sabora

”Moj je osobni stav da je predsjednik Vrhovnog suda ipak ušao u politizaciju teme što ne doprinosi rješavanju situacije”, ocijenio je.

Ministar je, osvrnuvši se na kritike predsjednika najvišeg suda i oporbe da se ne ulaže dovoljno u pravosuđe, iznio podatak da je Vlada u idućem razdoblju osigurala oko 300 milijuna eura iz stranih izvora, ali i iz domaćih za ulaganje u pravosudnu infrastrukturu.

”To pokazuje namjeru Vlade da se riješe loši prostorni uvjeti. To prati ulaganje u digitalizaciju. Vrata Ministarstva su im otvorena. Spremni smo na nove razgovore. Nastavit ćemo razgovarati. Svaki konstruktivan doprinos završetku štrajka cijenimo i dobrodošao je”, rekao je.

Dodao je da kontinuirano razgovara s Dobronićem kojeg je izvijestio o odluci o umanjenoj plaći za dane provedene u štrajku. Dodao je i da je dostavljena tablica kako bi se vidjela namjera Vlade i kako bi povećanje koeficijenata išlo.

Malenica je rekao da ne zna koje su ovlasti predsjednika najvišeg suda, ali pretpostavlja da će Dobronić na sutrašnjem sastanku sa sindikatima odrediti što su nužni poslovi. Kazao je i da će odgovoriti na mogući upit Europske komisije i istaknuti sve što je Vlada dosad učinila i što planira za početak iduće godine.

Ministar se osvrnuo i na kritike oporbe za koju je ocijenio da traži svoj prostor na političkoj sceni.

”Licemjerni su, posebno Možemo. Gradonačelnik Zagreba imao je štrajk u Čistoći pa je rekao da neće platiti štrajk, a sad predstavnici njegove stranke likuju nad Vladinom odlukom”, rekao je istaknuvši da nema potrebe za izvanrednom sjednicom Sabora koju traži oporba.

”Nismo spremni na ultimatume, već smo spremni razgovarati i doći do zajedničkog rješenja za ovu situaciju koja nije dobra za nikoga ”, zaključio je Malenica.   (KN, FAH)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!