Građani se u Dvorani europskih prvaka danas mogu cijepiti sve do 20 sati

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji danas se nastavilo masovno cijepljenje građana u Dvorani europskih prvaka u Bjelovaru. Epidemiologinja Vesna Grgić u izjavi za medije je naglasila da je naša županija najbolja po procijepljenosti u Hrvatskoj.
– Trudili smo se kao Zavod nabaviti cjepiva i kada je bilo teško, a sve nabavljeno smo i utrošili, što znači da kod nas ni jedna doza nije propala niti je bačena. Sva dosadašnja cijepljenja u županiji proveo je Zavod za javno zdravstvo i liječnici obiteljske medicine. Stanovnici naše županije su vrlo zadovoljni tempom prijave te pozivanja i samog odrađivanja cijepljenja. Budući da smo blizu završetka druge faze cijepljenja, već smo polako krenuli s trećom fazom. U drugoj fazi smo pozivali osobe starije od 65 godina i kronične bolesnike. Svi koji su se prijavili kod svojih liječnika, poziv su dobili ili od njih ili od punktova. Sada pozivamo i ljude koji su se prijavili putem platforme CijepiSe na kojoj se uglavnom nalaze mlađi ljudi, no ima i starijih osoba koje su prijavila njihova djeca i unuci. Osobe prijavljene na platformu dobivaju e-mail poštu na koju trebaju odgovoriti pristaju li na dobiveni termin i primitak cjepiva koje im je dodijeljeno. Ukoliko se potvrda ne pošalje u roku od 24 sata, ta osoba više nije na popisu i ona se ponovno mora prijaviti na platformu. Punktovi su do sada bili u Bjelovaru i u Čazmi, a 12. svibnja ćemo imati punkt u Garešnici za 408 ljudi, a 13. svibnja u Daruvaru za njih 510 – poručila je Grgić.
Na području BBŽ do sada je utrošeno više od 30 tisuća doza cjepiva, a samo za ovaj tjedan u županiju je pristiglo više od osam tisuća doza.
Medije je zanimalo i kakva je situacija po pitanju nuspojava uzrokovanih primanjem cjepiva.

– S obzirom na to da se u medijima jedno vrijeme na prilično zabrinjavajući način pisalo i govorilo o cjepivu AstraZeneca, ljudi su bili prilično skeptični, no vidljivo je da se povjerenje u sigurnost cjepiva vraća. Što se tiče samih nuspojava, radi se o očekivanim nuspojavama. To su u većini slučajeva bol u ruci, blaga temperatura, oticanje na mjestu uboda i slično. Nuspojave koje smo do sada zabilježili su upravo one koje su i predviđene nakon svakog cijepljenja. Teške nuspojave, poput pojave krvnih ugrušaka vezanih nismo zabilježili – kazala je epidemiologinja Grgić.
Punk u Dvorani europskih prvaka radit će sve do 20 sati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!