Vinogradari se žele umiliti svetom Vinku za rodnu lozu i dobro vino

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKO TROJSTVO/GAREŠNICA – Godina vinogradarima i vinarima počinje danas na Vincekovo kada se tradicionalno pohode vinogradi s trsnim škarama, ali se zaboraviti ne smije ni ostala potrebna ‘aparatura’.

-Morate imati kobasice, domaći špek, naravno vino i to je to. I dobru volju, tamburaše kada su dozvoljena veća okupljanja – tumači običaje veliktrojščanski vinogradar Zdenko Kramarić koji će blagdan svetog Vinka i ove godine obilježiti samo u društvu najbližih.

Na dišničkim brdima Vincekovo će se proslaviti u vinogradu obitelji Gašparec u organizaciji Udruge voćara i vinogradara, a prvi rez će pripasti garešničkom gradonačelniku Josipu Bilandžiji. Upravo na Vincekovo naime simbolično počinje vinogradarska godina, ali prošlo je vrijeme kada su radovi kretali po kalendaru. Sada se mora pratiti prirodu i prilagoditi vremenskim uvjetima koji su sve ćudljiviji, pa će tako prava rezidba još malo pričekati.

-Vinograd je u dobroj kondiciji i što se toga tiče moglo bi se krenuti s rezidbom, ali vrijeme to ipak još ne dozvoljava. Zemlja je još dosta mokra, tako da ćemo vjerojatno sada kretati u voće, a rezidba vinograda će malo pričekati – kaže garešnička vinarka Ankica Gašparec.

Blaga zima im ne ide na ruku, boje se da će vegetacija krenuti prerano, pa se vinogradari nadaju nižim temperaturama i snijegu.

-Neka padne i pola metra snijega, pa i metar. Za dva dana će se očistiti i nećemo imati problema u prometu, a za sve kulture su bitna hladnoća i snijeg – kaže Kramarić.

Prošla godina je i Gašparec i Kramariću bila dobra, pa se nadaju da će i ove piti dobru vinsku kapljicu. Oni će dati sve od sebe, samo da im vrijeme ne pomrsi račune. Stoga danas ne treba štedjeti na kobasicama, špeku i vinu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!