Naša obveza i dužnost je sjećati se poginulih branitelja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U selu Brusnik, nedaleko Pakraca polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća 10. siječnja održana je komemoracija u znak sjećanja na hrvatske branitelje s područja Virovitičko-podravske županije koji su na našem bojištu položili svoje živote za slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.

Tijekom akcije oslobađanja sela Brusnik 29. prosinca 1991. godine nestalo je 12 branitelja, pripadnika virovitičke 127. brigade. Nakon nekoliko dana saznalo se da su poginuli i mučki masakrirani. Imena Denisa Resnera, Miroslava Zeca, Ivana Žeravice, Slavka Vrbančića, Milana Škrilca, Željka Goričanca, Nenada Oblučara, Željka Maligeca, Željka Somljačana, Miroslava Petrovića, Tihomira Mihelića i njihovog zapovjednika Vinka Belobrka zauvijek su utkana u povijest naše domovine. Prilikom oslobađanja pakračkog područja poginulo je još 7 pripadnika 127. brigade, a to su Boris Raletić, Željko Ljuna, Zvonimir Groš, Zdenko Sabolić, Rade Nikov, Stipo Marković i Zvonko Kovačić kojima je 2019. godine postavljena spomen ploča u Brusniku kako bi im se i na taj način odalo dužno poštovanje.

Jedan od zapovjednika 127. virovitičke brigade i predsjednik koordinacije braniteljskih udruga Grada Virovitice Zvonko Kožnjak ovom se prigodom prisjetio tog tragičnog događaja za cijeli virovitički kraj koji se dogodio krajem 1991. godine, ustvrdivši kako je na ovim prostorima tijekom oslobađanja ovih prostora puno hrvatskih branitelja dalo svoje živote, a puno ih je bilo i ranjeno. On je i ovom prilikom istaknuo da je naša domovina stvorena na žrtvi hrvatskih branitelja, spomenuvši i dr. Ivana Šretera te sve one žrtve za čiju tragičnu sudbinu još nitko nije odgovarao.

Hrvoje Belobrk, sin poginulog zapovjednika Vinka Belobrka, u ime obitelji stradalih hrvatskih branitelja zahvalio je svima onima koji čuvaju uspomenu na njihove poginule očeve, dok je gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin istaknuo kako često možemo čuti da su područja naših dviju županija – Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske spominjana kao nerazvijene sredine te za to krive politiku uspoređujući nas s bogatim sredinama. Međutim, kako je rekao gradonačelnik Kirin, zaboravljaju da su se temelji naše države stvarali upravo ovdje, na ovim područjima koja su pretrpjela ogromna razaranja i na kojima se borilo uz velike ljudske i materijalne žrtve da bismo svi mi na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske živjeli u miru i slobodi.

„Danas je Hrvatska punopravna članica EU, ali unatoč tome, bolji život si možemo stvoriti jedino mi sami, ističući domoljublje te motivirajući mlade generacije da ostanu ovdje kako bi razvijali našu zemlju.“, rekao je Kirin.

„Naša obveza i dužnost je komemorirati poginule hrvatske branitelje, naše heroje, bez obzira što nam ponekad to spočitavaju. Mi imamo i jednu veliku zadaću, a to je usaditi u našu djecu i mlade ponos i ljubav prema Republici Hrvatskoj jer ovdje se prolila krv kako bi mogli uživati u blagodatima koja nam pruža domovina, ali i EU.“, rekla je pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević pozvavši pri tome branitelje da pričaju i pišu o onome što se događalo na ovim bojištima jer, kako je  rekla, pakračko-lipičko bojište je ponekad i zapostavljeno, stoga zajedno moramo ispraviti tu nepravdu.

„Ja sam ponosna gradonačelnica ponosnog grada heroja Pakraca i drago mi je što imamo prijatelje, poput Virovitice te brojnih drugih gradova, jer to su prijateljstvo stvorili upravo branitelji koji su iz tih gradova došli, što im nikad nećemo zaboraviti.“, rekla je Anamarija Blažević.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović ukazavši na herojstvo hrvatskih vitezova rekao je da njihova žrtva nije bila uzaludna  jer su svoje živote položili za ideale koji su danas utemeljeni u hrvatsku državu.

„Iznimno smo ponosni na doprinos kojeg ste vi, hrvatski branitelji, kako s područja Virovitičko-podravske, tako i Požeško-slavonske županije imali u stvaranju i oslobađanju Republike Hrvatske.“, rekao je župan Andrović, dodavši kako je potrebno generacijama rođenim nakon rata prenositi istinu o svemu onom što je učinjeno za slobodu naše Hrvatske.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Josip Đakić, ujedno i predsjednik HVIDRA-e Republike Hrvatske podsjetio je i ovaj put da je naša zajednička dužnost sjećati se svih stradalnika Domovinskog rata koji su iz čiste ljubavi išli braniti svoju domovinu. On je ponovio potrebu procesuiranja odgovornih za ratne zločine, a koji i danas slobodno hodaju Hrvatskom.

„Poznata su imena onih koji su odgovorni za zločine poznata, osnivača SAO zapadne Slavonije, osnivača paravojnih postrojbi i logora Bučje. Svi su oni poznati nadležnim institucijama i  samo tražimo  njihovo kažnjavanje i to ćemo tražiti dok god se budemo klanjali ovim žrtvama i od toga nećemo odustati.“, rekao je Josip Đakić.

„Nakon Vukovara, ovo je bojište jedno od većih koje je doživjelo ogroman broj poginulih. Sjećanja su trajna zadaća sviju nas koji danas baštinimo slobodu, kao i svih onih dužnosnika  koji svoje funkcije moraju pretvoriti u stvarnost kako bi zbog istine priveli pravdi sve one koji su zvjerski mučili i ubijali naše vitezove koji su, oslobađajući teritorij Republike Hrvatske svoj život položili na oltar domovine.“, dodao je zastupnik Đakić.

Po završetku komemoracije u Brusniku i nakon molitve koju je predvodio pakrački župnik vlč. Jozo Zorić, počast je odana i kod druga dva spomen obilježja posvećena virovitičkim braniteljima; na cesti Pakrac-Požega Borisu Raletiću i Željku Ljuni te u Ulici Kalvarija petorici pripadnika postrojbi MUP-a kojima je u prosincu 2016. godine postavljeno spomen obilježje. (mk)

Ovaj tekst sufinanciran je od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!