Na razini Hrvatske rezultati državne mature porazni, kako je u BBŽ?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Najveća drama za buduće studente je završena jer se znaju privremeni rezultati državne mature. Na predstavljanju privremenih rezultata Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja rekao je da je maturi pristupilo 28.917 maturanata, a privremeni rezultati pokazali su porast ukupnog broja negativnih ocjena u odnosu na protekle godine.

Ukupno 5.612 učenika, od njih gotovo 29 tisuća koliko ih je pristupilo ispitima državne mature, nije uspjelo zadovoljiti prag prolaznosti. Trećina učenika strukovnih škola pala je na maturi, dok se broj gimnazijalaca koji će morati ponoviti ispite u jesenskom roku ove godine u odnosu na lani gotovo udvostručio: lani je palo 223 gimnazijalaca (2,2 posto), a ove godine njih 421 (4 posto).

Prema privremenim rezultatima državne mature, maturanti su uspjeli skupiti ukupno 16.157 negativnih ocjena, dok ih je lani bilo 12.346.

Uz podatke s nacionalne razine, one detaljnije na razini županija teže je saznati.

Kao novinari stacionirani u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zanimalo nas je kako su maturanti s područja županije prošli na državnoj maturi. No, da bismo to saznali potrebno je zvati svaku školu posebno jer objedinjenih rezultata za cijelu BBŽ nema, a na adresu Županije stići će tek za pola godine do godinu dana i to upravo od strane NCVVO-a. Potvrdila nam je barem tako pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje BBŽ Andrea Prugovečki Klepac.

Ne bilo nam teško, kontaktirali smo bjelovarsku Gimnaziju, Tehničku školu Bjelovar te Ekonomsku i turističku školu Daruvar.

U Gimnaziji Bjelovar još uvijek su tajanstveni pa bi rezultate trebali saznati kada oni budu konačni.

– Rezultati su još uvijek neslužbeni jer budući studenti još danas i sutra mogu uložiti prigovore. No, mogu reći da su prvi rezultati sjajni, a već sada znamo da nam je jedan učenik 1. na medicini u Zagrebu – poručila je kratko ravnateljica Gimnazije Tanja Mamić.

U Tehničkoj školi Bjelovar na državnu maturu je izašlo 86 učenika, a od toga je uspješno sve predmete na koje su izašli položilo 60 učenika.

– Ostalih 26 učenika uglavnom nije položilo po jedan predmet. Najveći problem ove godine je bila fizika koja je bila izuzetno teška, a to kažu i kolege iz drugih škola. Već tradicionalno, najbolji rezultati postignuti su iz engleskog jezika, nakon toga čak slijedi matematika pa tek onda hrvatski jezik koji je, treba naglasiti, ove godine prvi puta pisan po “Školi za život”. Dobar dio učenika engleski je položio preko 90 posto – navodi ravnatelj Dario Malogorski.

Najbolje rezultate iz engleskog odnosno njemačkog jezika, ovisno koji je učenicima prvi strani jezik, dobila je i Ekonomska i turistička škola Daruvar. Matematika i hrvatski već godinama su slabija strana, priča ravnateljica Dinka Kavalir.

– Ipak smo mi strukovna škola, a radi se po programima gimnazije. Nije to opravdanje, ali mislimo da se djeca jednostavno ne pripremaju dovoljno. U prosjeku, od otprilike 48 prijavljenih učenika, po predmetu ih je šestero ili sedmero palo. Već godinama primjećujemo da se učenici ne pripremaju dovoljno i da samo misle da znaju i da su spremni za državnu maturu. Bilo je onih koji su za 20 minuta bili gotovi, a znamo da se za toliko vremena ne mogu detaljno proći sva pitanja. Ne možemo reći da smo zadovoljni, ali bolje je nego prijašnjih godina za nekih deset do 15 posto. Jednostavno je potreban osobni trud svakog učenika da bi se svladala državna matura – kaže Kavalir.

Za kraj još malo podataka s nacionalne razine. Ove godine poništeno je pet ispita zbog nedopuštene uporabe mobitela, tri iz hrvatskog jezika i dva iz matematike te su tim maturantima poništeni svi ispiti – i oni koje su polagali i oni koje su tek trebali polagati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!