[FOTO] Učenici TUPŠ-a dobili bolji uvid u živote osoba s intelektualnim teškoćama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Od ukupnog stanovništva Republike Hrvatske 16% su osobe s invaliditetom. (Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo). Ova statistika bila je jedan od motivatora organiziranja druženja učenika TUPŠ-a i osoba s intelektualnim teškoćama koji je održan danas (ponedjeljak) povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

-Naime, često se u društvu osobe s invaliditetom gledaju drugačijim očima, ne znamo kako im pristupiti, kako pomoći, a ponajviše, ne znamo kako izgleda njihova svakodnevica te s kojim teškoćama se susreću tijekom jednog običnog dana pa ih samim time vjerojatno i ne razumijemo. Upravo radi senzibiliziranja zajednice, a ponajprije i naših učenika, psihologinja, socijalna pedagoginja i školska knjižničarka organizirale su posjet korisnika Centra za inkluziju i socijalne usluge Bjelovar i njihove edukacijske rehabilitatorice i predsjednice Inkluzije Vande Kocur Lovrović – istaknula je profesorica Andrea Petrić i dodaje.

-Učenici TUPŠ-a mogli su dobiti bolji uvid u živote osoba s intelektualnim teškoćama, čuti koliko im uključivanje u zajednicu pomaže, čime se bave i s kakvim preprekama se susreću. Centar pruža svojim korisnicima razne usluge, od organiziranog stanovanja do raznih aktivnosti koje se organiziraju kako bi se njihovi korisnici uključili u zajednicu. Korisnici Silvija Rukavina, Damir Flanjak i učenica TUPŠ-a Petra Modrić, podijelili su s okupljenima njihova iskustva te kako izgleda njihov dan i čime se bave, a gospođa Vanda je objasnila kako se Centar trudi poboljšati kvalitetu života svih njihovih korisnika kako bi živjeli kao i ostali članovi zajednice. TUPŠ je škola koja školuje učenike s teškoćama u razvoju pa je time ova tema još bliža učenicima te škole i potrebno je o njoj više govoriti. No, ne govoriti samo unutar škole, nego senzibilizirati i širu zajednicu, što je jedna od glavnih zadaća Centra. Svakako je pohvalno da su se učenici dovoljno opustili te su i sami govorili kako i kada su se susretali s osobama s invaliditetom, ali i da ih imaju i u svojoj blizini te da smatraju da smo svi jednaki – dodala je profesorica Petrić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!