Maleni Čazmanci za djecu Madagaskara!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ČAZMA – U Osnovnoj školi Čazma u tijeku je posebna inicijativa učenika i djelatnika, a riječ je o prikupljanju plastičnih boca za djecu Madagaskara. Sve to događa se u sklopu Programa Škole za Afriku u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku koji je na snazi još od 2008. godine. Konkretno, čazmanska škola u projektu sudjeluje od 2009. godine što znači da su do sada prošli već dosta aktivnosti.

– Ove godine, budući da je situacija takva kakva je, nemamo baš mogućnost organizirati integrirani dan, iako smo ga za proljeće predvidjeli. No, zato smo odlučili svaki zadnji petak u mjesecu prikupljati plastične boce koje bismo onda prodali, a novac prikupljen od prodaje uplatili bismo za školovanje djece na Madagaskaru – rekla je profesorica, defektolog-logoped Gordana Jančić.

Bilo je tu još dobrih djela se nedavno, kaže Jančić, školi javio mještanin iz Grabovnice koji im je donirao oko 150 plastičnih boca. S obzirom na to da projekt traje već dosta dugo, djeci iz Osnovne škole Čazma ništa nije nepoznanica.

– Kroz projekt Škole za Afriku djeca zapravo uče o dječjim pravima, uče kako se djeca školuju negdje drugdje, da smo svi različiti i nemamo svi jednake mogućnosti. Ove godine smo u Dječjem tjednu i kada je bio Međunarodni dan Unicefa, provodili radionice o dječjim pravima – ističe Jančić.

Dobrim djelima tu nije kraj jer paralelno se uz boca prikupljaju i čepovi.

– Sudjelujemo i u projektu Plastičnim čepovima do skupih lijekova. Već jedno šest godina prikupljamo plastične čepove za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma iz Čakovca. Jako je bilo zgodno gledati učenike prvih razreda kada su skidali čepove i odvajali posebno čepove, a posebno plastične boce – kaže Jančić.

Profesorica Jančić ima i vrlo snažnu poruku, ali i poziv svima da se uključe.

– Kao što je rekla i Majka Tereza, ne možemo svi činiti velika djela, ali možemo činiti mala djela s velikom ljubavlju – zaključuje Jančić. (D. Aleksić)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!