Gareš’ki kulturni centar nastavlja tradiciju dugu 20 godina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Jednu te istu priču Gareš’ki kulturni centar priča već dvadesetak godina. Riječ je naime o školi tambure čiji obrazovni ciklus uskoro ponovno počinje. Glavni razlog zašto se Gareš’ki kulturni centar odlučio baš za satove tambure je taj što istih satova nema u tamošnjoj Glazbenoj školi, otkriva Vjekoslav Martinić, predsjednik centra.

– Glavni razlog je taj što u Glazbenoj školi u Garešnici u principu ne možete učiti svirati tamburu. Naša priča škole tambure traje već dvadesetak godina i u skladu je s osnovnim i srednjim glazbenim školama – priča Martinić.

Kroz spomenutih 20 godina, oko 200 učenika usavršilo je zvuk ovog posebnog instrumenta. No, škola tambure nudi i dodatan sadržaj.

– S obzirom na to da sam ja predavač za tradicijska glazbala škole folklora Hrvatske matice iseljenika, tu se djeca kroz taj naš program mogu upoznati i s ostalim tradicijskim glazbalima, njih čak oko pedesetak, uključujući i tamburu – priča Martinić.

Škola tambure namijenjena je djeci od osam godina pa na dalje, a za to ima i opravdan razlog. – Dosta mi je bitno da djeca znaju pisati te da znaju lijepo pritisnuti žicu i držati trzalicu. To je zapravo na početku najbitnije da se nauči – kaže.

Da ne bi bilo zabune, u školu tambure mogu se prijaviti i starija djeca, ali i odrasli koji imaju želju naučiti svirati tamburu. Bitna je jedino želja i volja, a svi koji je imaju su dobrodošli.

– Naravno, oni koji su dosta stariji, a također žele naučiti svirati tamburu, mogu se prijaviti. Nije nam ograničeno da to budu baš mladi. Bitno je da radimo kako program nalaže u što je uključeno i notno pismo – rekao je Martinić.

Oni koji će pohađati školu tambure imaju priliku nastupati i u orkestru.

– U sklopu našeg Gareškog kulturnog centra imamo i TBM (Tamburaši bijele Moslavine) orkestar. U tom orkestru uglavnom sviraju djeca s tih područja tako da djeca, uz obvezu učenja sviranj, imaju prilike svirati i orkestralno – poručuje Martinić.

Inače, obrazovni ciklus traje četiri plus dvije godine, a kako djeca napreduju, tako dobivaju i nova znanja kao i priliku zasvirati orkestralno. Za sudjelovanje u svim tim zanimljivim zvucima tambure možete se prijaviti još do 1. studenog. Zato svi zainteresirani budući svirači tambure, telefone u ruke i javite se gospodinu Vjekoslavu na broj 098 706 064.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!