Kako se riješiti loših navika i osigurati si zdravu i sretnu starost

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Margita Zlatić

Kako boljim navikama, zdravijom ishranom, kretanjem najmanje pola sata dnevno i pijenjem najmanje litre vode dnevno (umjesto alkohola) popraviti kvalitetu života nakon 65. godine, bilo je temeljno pitanje na koje je okupljenima treće životne dobi odgovore davala nutricionistica Margita Zlatić.

Riječ je o projektu „Inicijativa za psihosocijalnu podršku, integraciju i edukaciju“ Grada Bjelovara, kojim je počeo ciklus radionica Programa promocije nutritivnih vrijednosti prehrane. U njemu sudjeluju članovi Udruge „Bjelovarski slavuji – fakini“, a prva radionica zbila se na OPG-U Šapić.

Program uključuje edukaciju starijih osoba o važnosti kvalitetne prehrane i praktičnu primjenu, a bit će održane još tri radionice. 

Uz već spomenute slavuje i fakine, projekt provodi Grad Bjelovar i partnerska udruga Matica umirovljenika Bjelovar.

Starije osobe karakterizira debljanje, na račun mišićnog tkiva dobivaju masno i to žene nakon 60-ih pet kilograma u prosjeku, a muškarci čak 12 kilograma. Glavni krivac je nezdrava prehrana, a u njoj su Hrvatski poznati kao narod koji jede dva i pol puta više soli nego je to potrebno i poželjno. – Mi solimo čak i kruh što je nedopustivo, rekla je nutricionistica Margita Zlatić.

Ciljne skupine ovog projekta su starije osobe, starije osobe oboljele od demencija, članovi obitelji starijih osoba i starijih osoba oboljelih od demencija te stručnjaci u sustavu socijalne skrbi koji rade s navedenim ciljnim skupinama. Dementne osobe su posebno u fokusu jer bi se trebale hraniti u društvu i to raznolikom hranom, a ne “jesti iz lonca tjedan dana jedno te isto”.

Zlatić je navela i problem siromaštva koji je često uzrok lošoj prehrani, ali preporučila i neke zdrave i dostupne namirnice poput rogača kao zamjenu za čokoladu te zobeno brašno. Istaknula je da treba jesti barem pet puta dnevno i ne preskakati doručak. Nekoliko je puta naglasila i da treba popiti barem osam čaša vode dnevno.

Projekt financira Europski socijalni fond (ESF), Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, trajat će do srpnja sljedeće godine i za tu namjenu dobili smo gotovo milijun i pol kuna.

Osobe starije od 65 godina sačinjavaju 17,7 posto udjela ukupne populacije u Hrvatskoj, dok je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji registrirano je 22.013 osoba starijih od 65 godina. Ciljne skupine projekta su, izuzev starijih osoba i starijih osoba oboljelih od demencija (240), članovi obitelji starijih osoba i starijih osoba oboljelih od demencija (250), stručnjaci koji rade s navedenim ciljnim skupinama (iz sustava zdravstva i socijalne skrbi) (20) te lokalno stanovništvo. 

Problemi, za koje projekt svojim aktivnostima i rezultatima/učincima daje rješenje, ogledaju se kroz nedovoljno unaprjeđenju socijalnu uslugu podizanja kvalitete života starijih osoba na lokalnoj razini, a odnose se na nepostojanje adekvatne psihosocijalne podrške za starije osobe i članove njihovih obitelji, nepostojanje edukativnih programa, nedostatak opreme, neadekvatno uređen interijer te nedovoljnu osviještenost šire javnosti / lokalne zajednice o potrebama starijih osoba. 

Projekt je osmislio i provodi ga Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar, koji je i koordinator za komunikacije i vidljivost.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!