Kapelički Virus klince želi zainteresirati za zvijezde i planete

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Informatički klub Virus iz Kapelice kod Garešnice radi s djecom kojima želi na siguran način predstaviti čari moderne tehnologije, naučiti ih programiranju. No, sada ih žele odvojiti od računala i motivirati ih da otkriju čari svemirskog prostranstva. Klub će zahvaljujući novcu koji im je za projekt odobrila Županija kupiti teleskop i potom nakon promatranja zvijezda i planeta provesti radionice obrade astro fotografija.

-Nadam se da će djeca biti zainteresirana za to da vide Jupiter i Saturn koji su vidljivi golim okom i da vide Saturnove prstenove i puno mjeseca oko Jupitera, Mars, Veneru, Mjesec i da ih mogu vidjeti puno čišće i bliže – kaže predsjednik Virusa Mario Juretić.

Teleskop će biti mobilan, a najveći problem će biti pronaći dobru lokaciju.

-Smetat će nam ulična rasvjeta i to svjetlosno onečišćenje. Postavit ćemo ga tamo gdje ima najmanje tog svjetlosnog onečišćenja kako bi imali što čišću sliku – navodi Juretić.

To će vjerojatno biti brdovita mjesta, a u Virusu sada moraju kupiti potrebnu opremu i krenuti. Nadaju se samo da će im epidemiološka situacija to dozvoliti kako bi svi zajedno mogli podići pogled, gledati zvijezde i potom to ovjekovječiti astro fotografijama.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!