Doživite najbolje iskustvo gledanja sportskih događaja u svom domu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Što bi moglo biti bolje od kućnog kina za ljubitelje sporta? Većina nas uživa u navijanju za naš omiljeni tim iz dnevne sobe. Ako volite gledati sport, dobri zvučnici  se čine kao sjajna investicija za ovo svjetsko prvenstvo, a pomoći će vam da se osjećate kao da ste dio publike na samom stadionu.

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da poboljšate iskustvo gledanja utakmice kod kuće.

Odaberite dobar projektor

Točnost boja igra važnu ulogu kada su u pitanju sportski događaji. Boje igrača, kao i zelene nijanse polja, moraju biti precizno proizvedeni. Netočne boje mogu gledateljima pružiti loše iskustvo gledanja i imati negativan utjecaj na gledatelje i njihovo uzbuđenje. Ostali čimbenici koji igraju važnu ulogu pri odabiru projektora su razlučivost, svjetlina i značajke korekcije slike poput automatskog fokusa i pomaka leće.

Odaberite pravi zaslon

Postoji niz projektora koji su izrađeni od različitih materijala. Za različita okruženja koriste se različite tkanine za zaslone. Učinkovitost projektora ovisi o različitim čimbenicima kao što su osvjetljenje i akustika, razlučivost medija i kut gledanja publike. Ostali čimbenici koje treba uzeti u obzir su veličina zida, udaljenost gledanja i omjer ili aspekt.

Ispravno postavljanje zvučnika

Odabir pravog zvučnika i njihovo ispravno postavljanje je najvažniji čimbenik pri postavljanju prostora za gledanje utakmice. Potrebno je uzeti u obzir veličinu sobe i prostora za sjedenje.

Središnji, prednji lijevi i desni zvučnik postavljeni su u prvi plan vašeg sustava za zvuk i odgovorni su za stvaranje 3D zvučnog efekta. Možda ćete se htjeti odlučiti za stropne zvučnike, no oni će vam oduzeti doživljaj stadiona.

Središnji položaj zvučnika

Zvučnik u središnjem položaju igra ključnu ulogu u 5.1 surround zvučnom sustavu i jedan je od najboljih položaja za gledanje utakmice. To je glavni zvuk za dijalog u filmu i slušanje govornika utakmice, stoga je ključno da ga ispravno postavite.

Središnji zvučnik trebali biste postaviti malo iznad ili ispod sredine TV ekrana, obično ispod, ali to će ovisiti o visini TV ekrana i postoji li prikladno mjesto za postavljanje.

Samo ga pokušajte ne postaviti predaleko od zaslona jer bi se u suprotnom mogao činiti da je zvuk uklonjen sa slike. To će zvučati neprirodno i pokvariti dojam zvučnog zapisa.

U idealnom slučaju, vaš primarni položaj za sjedenje također će biti nasuprot televizora. Dakle, zvučnik bi trebao biti usmjeren izravno prema vama.

Položaj iznad ili ispod ekrana nije toliko važan koliko položaj u odnosu na položaj u visini s vašim ušima dok sjedite na fotelji.

U idealnom slučaju, zvučnici bi trebali biti u ravnini s vašim ušima kada sjedite u položaju za gledanje. To je zato što su više frekvencije više usmjerene.

Ako ne možete postaviti zvučnik u ravninu s ušima, pokušajte lagano nagnuti zvučnik prema gore ili dolje. Stoga pokušajte osigurati da je usmjeren prema vašoj glavi kada sjedite.

Ako ste u nedoumici, pustite film na televizoru i poslušajte kako zvuči.

Za postavljanje zvučnika možete koristiti zidne nosače, podne stalke ili police. Zvučnici moraju biti na stabilnoj i na čvrstoj, ravnoj površini. U mnogim slučajevima, ovo može biti najzahtjevniji čimbenik pri pronalaženju dobre pozicije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!