Tko stoji iza ‘anonimki’ u Domu za odrasle?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kako smo izvijestili nedavno na našem portalu, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u listopadu prošle godine naredilo je inspekcijski nadzor u bjelovarskom Domu za odrasle, kojem je osnivač država, zbog više anonimnih prijava u kojima se navodi i spolno uznemiravanje djelatnica od strane ravnatelja Zlatka Kraljića. Interna kontrola pokazala je kako optužbe na račun ravnatelja nisu utemeljene. Čitav slučaj Ministarstvo je prijavilo policiji koja je provela istragu te saznanja proslijedila bjelovarskom Općinskom odvjetništvu iz kojeg su nam potvrdili kako su izvidi još uvijek u tijeku.

Informaciju o čestim nadzorima u spomenutoj ustanovi, koju nam je u prošlom razgovoru spomenuo ravnatelj Doma Kraljić, provjerili smo u resornom ministarstvu te se ona pokazala točnom. Ondje su nam potvrdili kako su u Domu nadzori provedeni 2015., 2017., 2018., 2019. te 2020. godine.

-Povod provedenim inspekcijskim nadzorima bile su predstavke radnika Doma koje su se uglavnom odnosile na nezadovoljstvo međuljudskim odnosima, organizacijom rada doma, pritužbe na prava iz radnog odnosa, postupanja ravnateljice/ravnatelja u odnosu na rukovođenje domom i sl. – navode u odgovoru iz Ministarstva rada, dodajući kako su po svakom provedenom nadzoru utvrđene određene nepravilnosti u radu te su vodstvu ustanove naložene mjere za otklanjanje istih.

Podsjetimo, u nedavnom razgovoru ravnatelj Kraljić nam je kazao kako su anonimne prijave vezane uz navodne nepravilnosti u Domu česte te kako pretpostavlja da je za većinu odgovorna ista osoba.

-Riječ je o jednoj kolegici koja je općenito nezadovoljna poslom i koja je anonimne prijave slala i prije nego što sam ja došao u Dom u ožujku 2019., dakle i za mandata prijašnjih ravnatelja. Prije su se prijave odnosile na neke druge navodne nepravilnosti, a u nadzorima koje Ministarstvo u takvim slučajevima mora pokrenuti znale su biti utvrđene manje nepravilnosti uglavnom tehničke prirode koje bismo odmah ispravili. Primjerice, u nadzoru se utvrdi da u određenoj sobi imamo smješteno petero korisnika, a smijemo ih imati samo četiri – kazao nam je Kraljić, dodajući kako česti nadzori predstavljaju problem i opterećenje za ostale zaposlenike doma koji, tvrdi Kraljić, svoj posao obavljaju korektno. No, pravila su takva da Ministarstvo na svaku prijavu, pa čak i ako je ona anonimna, mora reagirati. O svakoj predstavci moraju su se očitovati Stručno ili Upravno vijeće Doma pa je tako, djelomično i zbog čestih prijava, u mandatu prošlog upravnog vijeća održano preko 30 sjednica. Ravnatelj Doma Kraljić u prošlom razgovoru nam je kazao kako drži da bi upravo zbog ovakvih situacija Ministarstvo rada trebalo uvesti praksu da ne reagira na sve anonimne prijave, baš kao što se to ovih dana nastoji postići u resoru obrazovanja, izmjenama Zakona o prosvjetnoj inspekciji.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!