Svaka kuna može pomoći rehabilitaciji Karla Sokača

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

21-godišnji križevački vratar Karlo Sokač na Staru je godinu 2019. teško ozlijeđen u prometnoj nesreći. Taj kobni dan počeo je vrlo dobro, priča njegov otac Davor Sokač. Naime, u jutarnjim su satima dogovorili profesionalni ugovor s NK Slaven Belupo koji je trebao biti potpisan četiri dana kasnije. Nažalost, deset minuta do ponoći Karla je zadesila teška sudbina: kao suputnik je, na stražnjem sjedištu automobila koji je vozio njegov prijatelj, teško ozlijeđen. Stradali su mu vratni kralješci, obje noge te lijeva ruka.

– Karlo se sad nalazi na drugom dijelu rehabilitacije u Varaždinskim toplicama što mu je uplatila građevinska tvrtka Radnik Križevci i obitelj Habijanec. Bit će tamo još otprilike mjesec i pol dana – govori njegov otac. Najvažnije je cijeloj obitelji da je Karlo sve bolje i hrabro se bori sa svojim ozljedama.

– Najveće zahvale ima tim gospodina doktora Vide Bilića iz Draškovićeve bolnice u Zagrebu, oni su mu spasili život. On je kao sportaš izdržao sve, mada su prve prognoze bile jako crne. Rekli su nam da neće moći više nikad pričati, da neće moći samostalno disati, da će biti stalno na respiratoru i da neće moći jesti, da ćemo ga hraniti na sondu. To nam je doktorica rekla nakon njegove prve operacije, no na svu sreću, on se jako brzo oporavio, počeo je samostalno jesti nakon šest ili sedam dana, počeo je samostalno disati nakon dva mjeseca i počeo govoriti. Sad s rukama može sve, no nema motoriku u prstima. Noge nažalost ne osjeća – priča shrvani otac. Naglašava ipak da je Karlo veliki borac.

FOTO: Facebook Goalkeeperfan croatia

– Psihički je jako dobro, najviše smo se bojali njegovog psihičkog stanja kad sazna kakav ga život čeka, ali sve nas je iznenadio. U rehabilitaciji mu je jako puno pomoglo to što su ga, kad je došao u Varaždinske toplice, četvrti ili peti dan posjetili golmani iz Dinama, Livaković i Zagorac. To ga je psihički podiglo, to je bio pozitivan psihički šok za njega. Posjetio ga je još i golman Josip Čondrić koji trenutno brani u Volgogradu u Rusiji, inače je bio prvi golman u Rudešu. Sad brani prvu rusku ligu, a kad ga je posjetio donio mu je originalni dres. Puno sportaša se raspituje za njega. Ivor Pandur je prvi zvao, on je bio prvi golman Rijeke, a sad brani u Italiji. Tu je i Dinko Horkaš iz Dinama, s njim je trenirao. I dečki iz Dinama, prva ekipa je na inicijativu igrača Komnena Andrića prikupila nova za daljnje liječenje kad je bilo potrebno, prije godinu dana – otkriva. Nedavno je menadžer Danija Olma, bivšeg Dinamovca koji trenutno igra za RB Leipzig, Andy Bara uplatio Karlu novac za liječenje. Otac Davor Sokač ganut je ovom gestom.

– Gospodin Andy Bara je obećao da ako bilo gdje u svijetu postoji bilo kakav način za operaciju da će on to sam podmiriti. Za Karla je saznao preko Kristijana Žagara koji je inače bio jako dobar s Karlom kad je bio u Dinamu. Kristijan je tad imao 17 ili 18 godina, a Karlo deset. Kristijan je bio nogometni sudac i on je u Karlu vidio veliku perspektivu, jako su se sprijateljili i zbližili. Kristijan nije samo sad pomogao, on je kontaktirao iz reprezentacije Nikolu Mora, kapetana mlade reprezentacije koji je isto pokrenuo prije ovih kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo inicijativu gdje su prikupili novac za Karla i poslali mu da mu svi zajedno olakšamo te terapije. Doma radi s jednim dečkom s kojim tri sata svakodnevno trenira, to dodatno još financiramo – navodi. Sa sinom je razgovarao o mogućnosti da se nastavi baviti sportom.

– Ja sam ga malo i prisilio na to, on baš nije htio, ali pošto je on sportskog duha onda smo razgovarali. Ja sam mu rekao: “Karlo, nažalost evo vidiš, ta tvoja ozljeda možda ti je dala cilj i da jednog dana postaneš Olimpijac”. On je mene zbunjeno gledao, a ja sam mu rekao: “Sine, moraš se baviti nekim sportom, možda uspiješ na Paraolimpijske igre”. On je bio strašno dobar stolnotenisač, brz je bio i sad je izrazio želju da igra stolni tenis pa ćemo mu kupiti stol i te neke stvari koje se moraju prilagoditi takvim osobama s invaliditetom – govori nam otac u suzama. Naglašava kako za Karlove ozljede ne krivi nikoga, jer se to, kaže, svakome moglo dogoditi. U Križevcima su mu napravili jednu veliku prostoriju u sklopu kuće gdje su sve prilagodili njemu, da on ostatak svog života provede što je najbolje moguće. Otac moli sve koji mogu da uplate barem nekoliko kuna za njegovog sina. Uplatiti možete na račun Erste banke:

IBAN HR88 2402 0063 2102 714 5 0

BIC ESBCHR22 (za uplate iz inozemstva)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!