Epidemiologinja otkrila tajnu rasta broja zaraženih koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji posljednjih dana broj novozaraženih raste. Jučer je zabilježen značajan ‘skok’ od čak 41 novog slučaja, dok je danas situacija nešto povoljnija te brojimo 12 novozaraženih. Zbog čega brojke rastu, za naš je portal pojasnila epidemiologinja dr. Nikolina Obran iz Zavoda za javno zdravstvo BBŽ.

– Posljednjih dana imamo novooboljele osobe koje u epidemiološkoj anamnezi imaju podatak o ljetovanju na Jadranskoj obali, ali i novooboljele osobe koje su se vratile iz inozemstva. Postoji i proširena lokalna transmisija tako da su izvori zaraze za te novooboljele osobe različiti – navodi dr. Obran. Zbog porasta broja novozaraženih u novom valu zaraze, kako u državi, tako i u županiji, vidljiv je i mali porast zainteresiranih za cijepljenje. Naravno, rezultat je to i sve bližeg kraja ljeta, ali i godišnjih odmora.

– Primijetili smo nešto povećan interes za cijepljenje, no ne radi se o značajnom porastu pa pozivamo sve osobe koje se nisu cijepile da to učine. U Zavodu za javno zdravstvo u Bjelovaru u tijeku su Dani otvorenih vrata gdje se pacijenti bez najave mogu cijepiti ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 12 sati i petkom od 15 do 19 sati – naglašava. Takav raspored cijepljenja vrijedit će do rujna, za koji je osmišljen nešto drugačiji raspored, uglavnom zbog veće potražnje za Pfizerovim cjepivom.

– U rujnu će se u bjelovarskom Zavodu za javno zdravstvo cijepiti ponedjeljkom od 9 do 12 sati cjepivima AstraZeneca i Pfizer, a petkom od 9 do 12 cjepivima Moderna i Pfizer. Petkom će biti osigurano i poslijepodnevno cijepljenje od 15 do 19 sati kad će se cijepiti samo Pfizerom. Cijepljenje u Grubišnom Polju provodit će se u rujnu utorkom od 9 do 10 sati, a u Čazmi srijedom od 9 do 10 sati u prostorijama ispostava Zavoda za javno zdravstvo – otkriva dr. Obran.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!