Ela (17) napisala roman na engleskom jeziku za samo tri mjeseca!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

JASTREBARSKO – U doba vladavine tehnologije, knjige i pisane riječi postale su nešto na što iznova treba poticati i podsjećati koliku imaju važnost. Stoga je teško zamisliti da djevojka sa 17 godina sama može napisati pravi pravcati roman na 156 stranica, a da stvar bude još bolja, roman je napisan na engleskom jeziku. Djevojka koja ruši sve granice itekako postoji. Ona je Ela Mahečić iz Jastrebarskog čije se djelo zove „Love under masks“, a pisati ga je zapravo počela sa 16 godina.

– Inspiraciju za pisanje dobila sam kada je počela pandemija koronavirusa. Potaknuta događajima i izazovima oko sebe, odlučila sam napisati roman. Htjela sam da on bude na engleskom jeziku zato što sam oduvijek u školi voljela taj jezik. To mi je bio jedan od najdražih predmeta – kaže Ela.

Za pisanje romana Eli nije trebalo dugo vremena.

– Roman sam počela pisati krajem 2020. godine, a da ga dovršim trebalo mi je tri mjeseca – kaže.

Nakon napisanog romana od 156 stranica za samo tri mjeseca, Ela je dokazala da je pravo čudo od djeteta. U razgovoru nam je otkrila o čemu taj poseban roman zapravo govori.

– Roman govori o ljubavi i životu u vrijeme korone. U romanu je riječ o djevojci Elizabeth koja traži svoj put te drugom glavnom liku po imenu Mickley. Ljubav je donijela razne prepreke i izazove u njihove život. Elizabeth traži odgovore na brojna pitanja o sebi i drugima pritom shvaćajući koliko ljudski odnosi mogu biti komplicirani. Željela je da trnja bude što manje, no to nije mogla izbjeći zbog nedostataka svog karaktera – kaže Ela.

Dodaje Ela kako je čitatelje htjela potaknuti da ostanu hrabri u teškim životnim danima jer, iako je korona mnogima donijela izazove, možemo pronaći svoju izgubljenu snagu. Treba napomenuti kako je ovaj sjajan sadržaj Ela s bratom tajila od mame Andree.

– Tajili smo da pišem roman jer nisam bila sigurna hoću li ga uspjeti završiti. Nisam mogla zamisliti da će privući tako veliku pažnju i da ću ga danas držati u rukama. Knjiga je imala i svoju promociju gdje je bilo jako svečano i lijepo. Moji bližnji su bili šokirani i ugodno iznenađeni kada su saznali da sam napisala roman. Dobila sam prekrasne komentare – priča Ela.

Ela ima vrlo važnu poruku za sve mlade autorice ili autore koji možda također ovako slatku tajnu čuvaju u svoja četiri zida.

– Na početku isto nisam bila sigurna u svoje djelo i bojala sam se iznijeti ga u javnost. Mladim autorima stoga bih poručila da se ne boje probati nešto novo jer nikada neće požaliti odluku za koju je trebala hrabrost – zaključuje Ela.

Kako je za svaki pravi roman potreban i nakladnik, svog je dobila naravno i Ela. Svjetlo dana roman je ugledao zahvaljujući Društvu naša djeca Jastrebarsko koji su uzeli stvar u svoje ruke.

– Jednog lijepog dana javila mi se gospođa Andrea Mahečić s informacijom kako je njezina kćer Ela napisala roman. Još mi je rekla da se ne radi o običnom romanu, već napisanom na engleskom jeziku i to na 156 stranica. Kada sam ja čula da je jedna srednjoškolka s tada 16 godina napisala opsežan roman, ostala sam fascinirana i rekla da to jednostavno moram objaviti – rekla je predsjednica DND Jastrebarsko Nikolina Ribarić.

I tako je Nikolina Ribarić krenula u svoju zacrtanu misiju.

– Krenula sam tražiti sredstva za izdavanje knjige. Tako smo roman prijaviti na natječaj Zagrebačke županije od koje smo na kraju dobili sredstva. Uložili smo i neka vlastita, a sve s ciljem kako bismo roman prelomili, lektorirali i tiskali – kaže Ribarić.

Roman je lektorirala Aleksandra Đurđica Pinturić Radošević, grafički uredila Sonja Stanković, a tiskan je u Foto studiju Jaska u nakladi od 100 primjeraka. Dakle, iako roman nije u prodaji, može se pronaći u svim knjižnicama najvećih gradova Hrvatske.

Fotografije ustupila Andrea Mahečić

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!