U bjelovarskoj bolnici lažu! Nije točno da rodiljama ne uzimaju djecu nakon poroda!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – “Rodila sam prošle godine, bebu sam mogla uslikati samo mobitelom. Uzeli su mi je. Vidjela sam je tek dva dana poslije jer test na koronavirus još nije bio gotov. Prolila sam suza i suza, to je nešto najgore što mi se u životu dogodilo. Sestre su samo dolazile i govorile mi da se smirim i da je dijete živo i zdravo. Rečeno mi je da ću dijete dobiti ako dođe negativan nalaz testa, a u slučaju da bude pozitivan, idem doma sanitetom, a beba mora biti kod rodbine ili prijatelja. Velika tuga.”

Ova priča samo je jedno od svjedočanstava majki koje su za vrijeme koronakrize rodile u bjelovarskoj Općoj bolnici. Priča je stigla do Ive Atlije, također majke, ali i trudnice, koja se svim silama želi izboriti za pravdu i zakonski rad OB Bjelovar. Problematično pitanje odvajaju li se novopečene majke od svoje novorođenčadi zbog koronavirusa otvorili smo prošli mjesec, kada smo, također zbog loših iskustava, odlučili provjeriti radi li se tek o traču. Prema informacijama dobivenih od glavne sestre rodilišta Zdenke Mužine koja nam je rekla da se majke NE odvajaju od djeteta neovisno o tome jesu li pozitivne ili ne na Covid, pomislili smo da se bolnica možda našla na glasu zlih jezika. No, brojne majke svojim nimalo ugodnim primjerima opetovano demantiraju ono što su nam prošli mjesec tvrdili u bjelovarskoj bolnici. Pritom moramo podsjetiti da je Mužina priznala da je bilo možda dva ili tri slučaja odvajanja početkom epidemije, ali samo zato što se dugo čekalo na testove, a koronavirus još nije bio toliko poznat pojam.

Iva Atlija je u jednoj Facebook grupi zatražila je da se u komentarima jave mame koje su rodile 2020./2021. u OB Bjelovar te kojima su nakon poroda oduzeli dijete bez mogućnosti kontakta kožu na kožu. U razgovoru Atlija nam je ispričala svoje iskustvo koje je imalo sretan završetak, ali očaj koji je gledala u majkama s kojima je dijelila sobu, natjerao ju je da nešto poduzme.

– Imala sam sreće jer sam preboljela koronavirus te izvadila nalaz na antitijela, jasno morala sam se i testirati. Sve potrebno imali smo muž i ja jer su netom prije mog poroda opet uveli da tata smije prisustvovati porodu. Bebu su mi normalno dali, odmah je nakon poroda bila na meni, a odmah je prihvatila i dojku. Povezale smo se, dobila je moju toplinu i privrženost, sve ono zapravo potrebno s prvim dodirom – rekla je.

No, nisu sve majke bile te sreće. Priča Atlija da su ženama s kojima je boravila u sobi nakon poroda oduzeli dijete jer im test na koronavirus još nije bio gotov do samog poroda.

– Vidjela sam muku koju su te majke prolazile u bolnici. Ono što je najveći problem, bebe nisu htjele sisati jer su im odmah nakon poroda dali bočicu. Nakon toga, koliko god se trudile, nisu mogle bebu naviknuti na dojku – kaže.

Iva Atlija rodila je u drugom mjesecu ove godine, a prošle godine u 11 mjesecu kada je još bila trudna, počele su kružiti iste informacije kao sada o odvajanju beba nakon poroda.

– To nije imalo veze s vezom jer brojna rodilišta u Hrvatskoj dopuštala su da dijete bude uz majku. Koja je razlika od rodilišta u Zagrebu i onog bjelovarskog, zašto ja ili bilo koja druga majka nemamo pravo na svoje dijete? Poslala sam mailove s upitom Ministarstvu zdravstva, Gradskom i Županijskom stožeru, direktno tadašnjoj dožupanici Bojani Hribljan, međutim, nikada ništa nije bilo riješeno. Čak se u priču uključila i Udruga RODA koja se prije godinu dana javila OB Bjelovar i Kliničkom bolničkom centru Merkur kao bolnicama koje jedine provode takvu praksu odvajanja. Bjelovarska bolnica ogradila se riječima da oni nemaju kapaciteta, no na svoje sam oči vidjela da itekako imaju. RODA se dakle još prije godinu dana zauzela za važnost tog prvog dodira majke i djeteta, no u bolnici su se oglušili – rekla je Atlija.

Umjesto da se majkama i trudnicama koje su u spomenutoj Facebook grupi podijelile svoje loše priče i strahove pruži utjeha ili ključ ka zajedničkom rješavanju problema, pojedine medicinske sestre odlučile su svojim komentarima staviti ulje na vatru.

– One sestre koje su vidjele objavu počele su pljuvati po inicijativi. “Kada vam damo djecu kažete da vam je naporno, sad opet ne valja”, “Vi bi sve na gotovo”, “Ako vam se ne sviđa, idite za Zagreb” – navodi, dodajući kako su na koncu zbog uzavrelih strasti, administratorice stranice tu objavu – izbrisale!

No, bez obzira na grube riječi, Atlija je odlučila prikupiti priče očajnih majki i trudnica te se s istim obratiti županu Marku Marušiću u nadi da će se nešto po tom pitanju napraviti. Zanima Atliju i hoće li sve navode demantirati iz OB Bjelovar, a isto zanima i nas. Prije dva dana poslali smo upit bolnici uz objašnjenje što nam je rečeno prošli mjesec, a kakve priče opet kruže danas. Odgovor još uvijek čekamo.

Iva Atlija tvrdi kako ima saznanja da je ova za mnoge nejasna odluka bolnice donesena na ruku pojedinca, točnije na ruku pedijatrice Marije Hiđe-Čohar te mimo pravilima rodilišta koje zasluže titulu “Prijatelj djece” kao i mimo smjernicama struke (WHO, Udruga Roda, HZJZ). Čekamo odgovor bolnice nakon čega će se ova vrlo zamršena priča valjda barem malo rasplesti.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!