Županija će tražiti kontrolu bolovanja svojih zaposlenika?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Velik broj bolovanja već je godinama gorući problem u Hrvatskoj, a pandemija je dodatno zakomplicirala situaciju. Iznimka nisu ni javne i državne službe gdje također zbog bolesti nedostaje radnika. I dok su bolovanja vezana uz koronavirus uglavnom kratkotrajna, ozbiljan problem poslodavcima predstavljaju dugotrajna bolovanja zaposlenika, posebice ako je riječ o kadru za koji je teško pronaći zamjenu.

Zbog bolovanja je ovih dana situacija otežana i u pojedinim upravnim odjelima i službama Bjelovarsko-bilogorske županije. Prema podacima koje su nam ustupili, od ukupno 138 zaposlenih u toj ustanovi, na bolovanju je trenutno njih 16. Pritom je sedmero zaposlenika na dugotrajnom bolovanju zbog porodiljnog dopusta, dugotrajnog liječenja i sličnih razloga.

Zanimljivo je da su neki od zaposlenika, među kojima su i bliski suradnici bivšeg župana Damira Bajsa, na bolovanje otišli nedugo nakon smjene županijske vlasti. O imenima u Županiji nisu željeli govoriti, no potvrdili su nam kako je među odsutnima zbog bolovanja i dvoje bivših pročelnika.

Jesu li sva županijska bolovanja zaista opravdana ili neki zaposlenici ‘markiraju’ bez pokrića, uskoro bi mogla utvrđivati inspekcija. Kako neslužbeno doznajemo, Bjelovarsko-bilogorska županija planira od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje zatražili kontrolu bolovanja zaposlenika.

Inače, prema podacima Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatsku lažna bolovanja godišnje stoje više od milijardu kuna, a kontrole su pokazale kako je gotovo svako treće bolovanje u zemlji – neopravdan. U HUP-u su izračunali i kako hrvatski radnici na teret poslodavaca godišnje provedu devet milijuna dana, što za tvrtke predstavlja trošak od preko 3 milijarde kuna.

Iako HZZO redovito provodi kontrole bolovanja te liječnicima za koje se utvrdi da otvaraju bolovanja neopravdano izdaju i novčane kazne, ta praksa očito još uvijek nije izumrla. Neslužbeno doznajemo kako je i u Bjelovaru relativno lako otvoriti lažno bolovanje, pri čemu se kao sve češći razlog navodi – stres.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!