Može li Bjelovar, poput Islanda, osigurati svojim građanima gotovo besplatnu energiju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Island je zemlja koja u postotku najviše koristi geotermalnu energiju. U glavnom gradu Reykjaviku (u prijevodu “zaljev dima” zbog vodene pare koja se puši uokolo) 95 posto električne energije i topline dolazi iz geotermalne energije iz podzemlja. Termoelektrana Hellisheiðarvirkjun energijom opslužuje Reykjavik i najveća je elektrana bilo koje vrste na Islandu, a jedna od najvećih i u svijetu. Ona danas može proizvesti oko 300 MW električne, uz 400 MW toplinske energije.

Brojna su hrvatska izaslanstva bila na Islandu, župani, gradonačelnici i načelnici koji na područjima svojih uprava žele razvijati geotermalne potencijale. Island je država koja u postotku najviše koristi geotermalnu energiju. Najveća prednost geotermalne energije je to što je čista i sigurna za okolinu. Metoda koja se koristi za dobivanje struje ne stvara emisije štetne za okoliš. Smanjuje se korištenje fosilnih goriva, što također smanjuje emisiju stakleničkih plinova. Druga prednost su zalihe energije koje su nam na raspolaganju – one su praktički neiscrpne.

Čemu ovakvo “predavanje” o Islandu? Koristeći geotermalne izvore cijena struje i grijanja je zanemariva. “Ono što je tamo veoma jeftino su cijene električne energije, vode (koja je praktički besplatna i potpuno pitka diljem cijele zemlje), grijanja i ostalih ‘režija’, sve zbog toga što je zemlja bogata izvorima energije”, svjedoči jedan Hrvat koji se nastanio na sjeveru.

Tim putem, naime kreće Bjelovar! Gradonačelnik Hrebak dugo vremena govori o prirodnim potencijalima koje treba koristiti. Izvori tople vode u Korenovu uzrok su najvažnijeg gradskog projekta – Termi Bjelovar. Novi izvori nedaleko starog izvora s još toplijom vodom ubuduće će grijati poslovnu zonu koja će se graditi uz buduću brzu cestu. Ali to nije sve.

Aktualna kriza s penjanjem cijene energenata u nebo, oživjela je ideju da se iz geotormalnih izvora grije i Bjelovar. Barem dio grada, škola, ustanova, a kasnije možda i kućanstava.

Neslužbeno doznajemo da je projekt naručen, toplovod bi trebalo ići trasom stare pruge i za nekoliko godina, baš poput Islanda, Bjelovar i njegovi stanovnici više ne bi ovisili o direktorima Ine, HEP-a ili Plinare Zagreb – opskrba. Iz Grada traže još koji dan i prezentirat će projekt, možda najvažniji u mandatu Daria Hrebaka!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!