Otkrivamo tajne pet posebnih predmeta u Gradskom muzeju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Gradski muzej Bjelovar unatoč korona epidemiji posljednjih godina imao je veliki broj kvalitetnih izložbi o čemu smo svaki put izvještavali. No, ovih smo dana uz pomoć Ane Drveni, kustosice Gradskog muzeja upoznali pet zaista jedinstvenih predmeta u Muzeju koji imaju veliku i zanimljivu povijesnu vrijednost.

Navedeni predmeti svakako zaslužuju da ih upozna i javnost. Recimo, u posebnim prostorijama kulturno-povijesnog odjela Muzeja nalazi se spremnica od metalne legure koja se koristila u prvoj bjelovarskoj ljekarni davne 1768. godine. Spremnica je cilindričnog oblika, blago se sužava prema vrhu, bez ukrasa na oplošju. Autor je nepoznat, no pretpostavlja se da je izrađena u Beču.

 

Bidermajerska čaša od tako zvanog zelenog stakla (Annagrun glas) također zauzima posebno mjesto u Muzeju. Izrađena je oko 1840. godine. Na pojačano postolje nastavlja se fasetirana kupa koja se širi prema obodu. Na frontalnoj strani u četvrtastom medaljonu nalazi se figuralna alegorijska kompozicija s dvije ženske figure; jedna koja u jednoj ruci drži knjigu, a u drugoj liru te ženska figura koju ujeda zmija. U fasetama se nalaze dekoracije u obliku rocaile vitica i stilizirano cvijeće.

 

Fascinantno je kako su se muhe i insekti lovili sredinom 19. stoljeća. Naime, u Muzeju se nalazi i boca za sakupljanje insekata – muholovka koja ima otvoreno dno. Trbušasta osnova stoji na tri prizmatične nožice. Otvor na dnu, savinut prema unutrašnjosti kroz koji su muhe ulazile u bocu. Na kratkom vratu nalazi se jedan prsten. Boca završava staklenim čepom.

 

U Muzeju se nalazi i kabinetski ormarić iz 17. stoljeća koje se mogao koristiti i kao kofer za nakit. Kabinetski ormarić je crno politiran (vjerojatno naknadna intervencija), sastoji se od visokog podnožja, ormarića s dvokrilnim vratima i niskog zabata. Jedini ukras na oplošju je profilirana grgurava letvica (Flammleiste) oko uklada u vratima. Okovi šarki i brava izvedeni su od perforiranog, cizeliranog željeza.
U unutrašnjosti je jedanaest ladica različitih veličina.

 

Znate li možda da se šećer nekada u kućanstvu zaključavao? E, pa u Muzeju se nalazi upravo takva posuda koja datira iz početka 19. stoljeća. Točnije, radi se o Bidermajerskoj šećernici, neutvrđene provinijencije. Poligonalno tijelo od prozirnog stakla s unutrašnje je strane rozo obojeno. Podnožje i rubovi ukrašeni su dijamantnim rezom, dok su ostale površine ukrašene pozlatom i crnom bojom. Na poklopcu se u ovalu naziru ostaci ukrasa – četiri cvijeta i zlatni listići. Između poklopca i posudice nalaze se mjedene aplike vegetabilnim krizom.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!