Evo što je sve Marušić radio otkad je postao župan i što namjerava dalje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Razdoblje za koje podnosim ovaj izvještaj obuhvaća prvih gotovo sedam mjeseci mog mandata. Stjecanje dubljeg uvida u naslijeđene projekte, načine i procedure na koji su oni vođeni, s prilično nejasnim i financijski potpuno neprihvatljivim i neopravdanim troškovima, bio je velik izazov. Posebna su priča i tvrtke i ustanove kojima je Bjelovarsko-bilogorska županija osnivač, a koje su redom opterećene ranije stvorenim obvezama, napisao je u svom prvom izvješću župan Marko Marušić. Branit će ga na Skupštini u petak.

U razdoblju od 4. lipnja do kraja prošle godine održane su četiri sjednice Županijske skupštine. Odmah po stupanju na vlast, želio sam pokrenuti aktivnosti provođenja planova iskazanih još u kampanji, a da bi to bilo izvedivo bilo je potrebno stvoriti preduvjete za korjenitu i sistemsku reorganizaciju sustava. U skladu s tim, već na 2. sjednici Županijske skupštine pristupili smo donošenju nove Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Bjelovarsko-bilogorske županije kojom je promijenjeno ustrojstvo, piše Marušić u svom izvješću o radu od preuzimanja dužnosti do kraja godine. Uspostavom nove sistematizacije i rasporedom svih službenika i namještenika u novoustrojena upravna tijela, uspješno je i provedena kompletna reorganizacija upravnih tijela Bjelovarsko – bilogorske županije. To je bio preduvjet za raspisivanje natječaja za izbor novih pročelnika gdje smo od početka govorili da će nam stručnost biti glavni kriterij. I toga smo se i držali.

Kao što je poznato, i druga polovica prošle godine bila je razdoblje u kojem je borba protiv širenja bolesti covid-19 utjecala na kontekst aktivnosti i realizacije različitih projekata. U skladu s tim aktivno sam sudjelovao u radu Stožera civilne zaštite, kao i moja zamjenica Marija Jungić, te su mnoge aktivnosti bile usmjerene na poboljšanje kvalitete života i zaštite zdravlja stanovnika Bjelovarsko-bilogorske županije.

Podsjeća na poseban autobus „Cjepko“ koji je omogućio cijepljenje „na kućnom pragu“, zatim organizaciju 28. Međunarodnog jesenskog bjelovarskog sajma u Gudovcu kojeg je otvorio predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je nepuna četiri mjeseca poslije opet bio u Bjelovaru i to na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima udruge gradova i Hrvatske zajednice općina.

Svega nekoliko dana kasnije, potkraj prosinca, u Varaždinu smo s Vladom RH potpisali Razvojni sporazum za sjeverozapadnu Hrvatsku vrijedan 15,2 milijarde kuna, piše Marušić.

Za Bjelovarsko-bilogorsku županiju predviđen je financijski okvir od dvije milijarde kuna. Osim gradnje brze ceste Bjelovar – Virovitica predviđeno je opremanje i prenamjena prostora Opće bolnice Bjelovar, ulaganje u Daruvarske toplice kroz razvoj posebnog oblika zdravstvenog turizma te program Eko turizam 360 koji predviđa rekonstrukciju i dogradnju smještajnih kapaciteta, rekonstrukciju i gradnju sportskih terena, izgradnju posjetiteljskih centara te razvoj cikloturizma.

Potvrda moje želje za suradnjom i otvorenim razgovorom je i organiziranje kolegija župana s gradonačelnicima i načelnicima općina. Tu tradiciju ponovno sam uspostavio nakon višegodišnjeg izbjegavanja bivše vlasti da sasluša gradonačelnike i načelnike s područja županije i bude im podrška u rješavanju problema.

Marušić naglašava da se konkretna pomoć Vlade RH našoj županiji pokazala osiguravanjem 2,055 milijuna kuna za bjelovarsku Opću bolnicu već prilikom izmjena i dopuna državnog proračuna za 2021. godinu te osiguranjem dodatnih 17,69 milijuna kuna u državnom proračunu za 2022. godinu, za otplatu rata obaju kredita za bjelovarsku Opću bolnicu. Zahvalio je saborskom zastupniku Miri Totgergeliju na inicijativi i predloženim amandmanima te, naravno, Vladi RH na prihvaćanju naših argumenata. Opremanje bolnice veliki je uteg. Činjenica je da imamo zgradu koja lijepo izgleda, ali njezino stavljanje u funkciju velik je izazov koji nam uz ostale naslijeđene financijske dubioze stvara velik problem. No, bit ćemo uporni i ustrajni i pronaći ćemo rješenje i za taj golemi zalogaj.

Problem opremanja bolnice samo je jedan od problema zbog kojih sam odmah po preuzimanju dužnosti župana rekao da ću očito biti stečajni upravitelj.

Jedan od prvih izazova bilo je spašavanje daruvarske Vodoprivrede. Razgovor s vjerovnicima koji su se kasnije odrekli 50 posto svojih potraživanja urodio je plodom. Trgovački sud u Bjelovaru prihvatio je potom promjenu predstečajnog plana čime su se stekli uvjeti za izbor strateškog partnera i razvoj tvrtke. Uskoro očekujemo i konačni završetak te priče.

U ovom uvodu istaknuo bih da smo velike napore uložili i u osiguravanje potrebnih preduvjeta za nastavak gradnje brze ceste od Farkaševca do Bjelovara. Riječ je o postupcima koji prethode izvlaštenju nekretnina odnosno rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i otkupa nekretnina od privatnih vlasnika. Do zaključenja ovog izvješća pokrenuto je 85 posto postupaka izvlaštenja od kojih je u 95 posto predmeta već zaključena nagodba. Do proljeća očekujemo da će sve nekretnine biti otkupljene od privatnih vlasnika.

Po Marušiću, novi uteg oko vrata nam je nova Glazbena škola koja se gradi iz vlastitih sredstava, repovi energetskih obnova škola, nezavršene školske dvorane. Posljedice takvog načina stvaranja rashoda osjećat ćemo još godinama, ali borit ćemo se, nastavit ćemo pronalaziti rješenja, promijeniti navike ljudi kojima je županija služila kao bankomat.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!