Kuten: Vjerujem da neki novi klinci mogu Bjelovar vratiti na vaterpolo kartu Hrvatske!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon gotovo tri desetljeća, vaterpolo se na velika vrata vraća u Bjelovar. Posljednji put Bjelovarčani su profesionalno ovaj vodeni sport igrali 1993. godine, u tadašnjoj drugoj hrvatskoj ligi.

-Posljednja natjecateljska utakmica odigrana je u Đakovu. Klub je nakon toga djelovao još desetak godina, no nismo se natjecali. Prije nekoliko godina nekolicina tadašnjih igrača, sada veterana, počela se okupljati privatno, a održali smo nekoliko revijalnih utakmica za publiku – priča nam Alen Kuten, tajnik Plivačko-vaterpolskog kluba Mladost, koji je oživio zajedno s idejom o povratku profesionalnog vaterpola u Bjelovar. Mladost je, inače, jedan od najstarijih sportskih klubova u Bjelovaru, osnovan još 1934. godine. Nakon stanke u radu od dvadesetak godina, ponovno se vraća na sportsku kartu grada.

Ideja o oživljavanju vaterpola rodila se nakon što se doznalo kako će se u Velikom Korenovu graditi toplice s jedinim olimpijskom bazenom na potezu od Zagreba do Osijeka. Podsjetimo, taj su projekt podržali Hrvatski olimpijski i paraolimpijski odbor, Hrvatski plivački savez, Hrvatski vaterpolo savez, Hrvatski paraplivački savez i Hrvatski savez sinkroniziranog plivanja. Uz Bjelovarski plivački klub koji je posljednjih nekoliko godina na domaćem terenu vodio glavnu riječ za vodene sportove, od ove sezone činit će to i oživljena Mladost.

-Vjerujem kako će interes za vaterpolo biti velik jer je i do sada na bjelovarskim bazenima bilo sličnih aktivnosti u organizaciji Bjelovarskog plivačkog kluba s kojim ćemo, nadam se, dobro surađivati. Tijekom čitavog ljeta planiramo niz aktivnosti vezanih u popularizaciju vaterpola, a uskoro krećemo i s upisom članova – otkriva Kuten.

Dodaje kako će vaterpolo moći trenirati djeca od 11 godina nadalje, a nadaju se formiranju više natjecateljskih kategorija koje će na postojećim bjelovarskim bazenima trenirati tijekom ljetnih mjeseci, kako bi bili spremni za treninge, ali i natjecanja u zatvorenom čim bjelovarske Terme budu dovršene.

-U Bjelovaru imamo sjajne mlade plivače i tradiciju vezanu uz vaterpolo. Vjerujem kako će biti mladih zainteresiranih da se ta tradicija oživi i da će neki novi bjelovarski klinci kroz nekoliko godina u tom sportu ponovno postizati odlične rezultate – kaže Kuten.

Osim novih zatvorenih bazena koji podrazumijevaju vrhunske uvjete za treniranje, za uspjeh kakav priželjkuju u Mladosti potrebno je puno dobre volje i entuzijazma. A toga među inicijatorima ove priče već sad ne nedostaje. Iza nje, naime, stoje stariji članovi koji su, unatoč brojnim drugim obvezama, spremni vlastito vrijeme i znanje pokloniti svome gradu.

-Svi mi imamo svoje poslovne i druge obveze, mnogi žive ili rade izvan Bjelovara, no među svima vlada veliki entuzijazam i vjera da ova priča može uspjeti. Glavni cilj nam je promocija sporta u Bjelovaru i stvaranje dobrih uvjeta za neke nove dječake i djevojčice koji, vjerujemo svi, mogu biti uspješni u ovom sportu – kaže Kuten.

Ako se želja bjelovarskih vaterpolo veterana ostvari, bit će to povratak na stare staze slave. Naime, u drugoj polovini prošlog stoljeća bjelovarski vaterpolisti profesionalno su se natjecali u tadašnjoj drugoj nacionalnoj ligi, a neki od njih nastupali su i za reprezentaciju Jugoslavije. Bio je to veliki uspjeh za Bjelovarčane, s obzirom da ni tada u gradu nije bilo zatvorenog bazena pa su imali daleko skromnije uvjete treniranje od većine svojih suparnika. No, kao i kod sportaša u mnogim drugim sportovima, i među tadašnjim bjelovarskim vaterpolistima, želja i upornost pokazali su se ključnima. Ako samo djelić toga prenesu na nove generacije, novi uspjesi sigurno neće izostati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!