Pčele i dalje ugibaju, inspekcija na tragu odgovornima za nezapamćenu katastrofu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/VELIKO TROJSTVO – Pčelari i dalje zbrajaju gubitke pomora pčela na Bilogori. Među njima je i Dražen Trnski koji je na svom pčelinjaku u Gornjem Tomašu od 49 pčelinjih zajednica izgubio 23, a kako pčele i dalje ugibaju konačna brojka bit će i veća, a on može napraviti ništa. Uzrok nije potvrđen, ali on kao i ostali pogođeni pčelari sumnja ne pesticide.

-Ne znamo o kakvom je otrovu riječ, vidim da je vjerojatno riječ i o nekom produženom djelovanju jer pčele i dalje padaju i vrte se. Da bilo što napravim, donesem novo društvo, kupim maticu otrovat će ga sada u košnici. Pčele se sada jednostavno moraju same očistiti – kaže bespomoćno Trnski.

Tako sada čisti pogođene košnice, dezinficira ih i čeka. Nada se da će za izgubljene zajednice i izgubljenu sezonu barem dobiti obeštećenje.

-Mi se tome svi nadamo jer veterinari su bili kod svih nas i uzeli uzorke preživjelih pčela da ustanove da nije do nas, da nisu naše pčele bile bolesne, ali dokazali su da su naše pčele bile zdrave – navodi bjelovarski pčelar.

Iz Državnog inspektorata su nam potvrdili da su kod poljoprivrednih proizvođača, korisnika sredstava za zaštitu bilja na pogođenom području provedeni nadzori i uzeti uzorci.

-Do sada je uzeto pet uzoraka poljoprivrednog bilja, koji su poslani u ovlašteni laboratorij na analizu ostataka sredstava za zaštitu bilja. Poljoprivredna inspekcija još nije zaprimila rezultate analiza uzoraka poslanih u ovlašteni laboratorij – navodi u odgovoru na naš upit Državni inspektorat.

Utvrdi li se da je riječ o nepropisnom korištenju zakonskih sredstava odgovorne čeka kazna od 30 tisuća do 50 tisuća kuna. Pčelari se nadaju da će odgovorni i biti kažnjeni kako se isti scenarij ne bi ponovio i sljedeće godine. Oni s pčelama, kažu, više nemaju kamo bježati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!