Lažne dojave stvaraju velike probleme i troškove hitnim službama u BBŽ, stvaraju paniku, a sve ih je više!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U posljednje vrijeme hrvatsku javnost potresaju lažne dojave o eksplozivnim napravama za koje dojavitelji tvrde da su postavljeni na određenoj lokaciji, zadnjih tjedana uglavnom u velikim zagrebačkim trgovačkim centrima. Koliko je lažnih dojava tijekom ove, ali i prethodnih godina bilo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i kako se počinitelji sankcioniraju, otkrili su nam iz PU bjelovarsko-bilogorske.

-Operativno-komunikacijski centar policije Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i operativna dežurstva policijskih postaja tijekom godine nemaju često lažnih dojava iz kojih bi proizlazila sumnja u počinjenje kaznenog djela lažna uzbuna iz čl. 316. Kaznenog zakona ili prekršaja iz čl. 16. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Tijekom 2021. godine policijski službenici su provodili kriminalistička istraživanja za dva kaznena djela lažne uzbune dok tijekom prvih pet mjeseci ove godine nije bilo prijavljeno niti jedno kazneno djelo. Vezano uz čl. 16. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (Tko izmišlja ili širi lažne vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana…) u 2021. g. te u prvih pet mjeseci 2022. g. nije zabilježen niti jedan prekršaj – navode.

S druge strane, zapovjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Josip Heger otkrio je kako broj lažnih dojava vatrogascima raste.

-Prema podacima iz naše aplikacije, 2016. imali smo dvije, 2017. četiri, 2018. pet, 2019. osam intervencija, 2020. četiri, prošle godine 13, a ove godine smo do sredine lipnja imali već 13 takvih intervencija lažnih dojava koje su uzbunile vatrogasne službe. Oni su pritom dobili ili lažne adrese ili lažne podatke, a po dolasku do lokacije utvrđeno je da je riječ o lažnoj dojavi – ističe. Ista je aplikacija pokazala razmjer troškova uzrokovanih izlaskom na lažne dojave.

-Statistika je pokazala da je materijalna šteta vatrogasnim snagama dolaskom na te lokacije 71 600 kuna. Ove je godine bilo već 13 takvih intervencija i materijalna šteta vatrogasnim postrojbama je 18 585 kuna – kaže Heger.

PU bjelovarsko-bilogorska pojasnila je kako policijski službenici postupaju u slučaju dojave o postavljenim eksplozivnim napravama te što im je prioritet.

-Prve mjere koje policija poduzima u takvim slučajevima odnose se na zaštitu života ljudi, sklanjanje svih osoba na sigurnu udaljenost, odnosno evakuaciju. Nakon osiguranja mjesta događaja, policija poduzima mjere u cilju pronalaska eksplozivne naprave za koju je dojavljeno da je postavljena na određeno mjesto, a pretragu obavljaju posebno osposobljeni policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu – pirotehničari, a koji u tu svrhu mogu koristiti i službene pse – otkrivaju. Ako se istinitost dojave ne potvrdi, policija provodi kriminalističko istraživanje pomoću izvidnih i dokaznih radnji, propisanih Zakonom o kaznenom postupku i Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima u cilju identifikacije osobe koja je uputila takvu lažnu dojavu, zbog počinjenog kaznenog djela „ Lažna uzbuna“ iz članka 316. Kaznenog zakona, za koje kazneno djelo je predviđena kazna do tri godine zatvora. Od zadnje takve dojave na području županije prošle su dvije godine.

-Zadnja zabilježena lažna dojava o postavljenoj bombi na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske je bila 3. studenog 2020. godine, kada je tada nepoznata muška osoba dojavila da je u zgradi Županijskog suda u Bjelovaru postavljena bomba. Na mjesto događaja izašla je policijska ophodnja, kontaktirala odgovornu osobu, te u cilju zaštite života zaposlenika evakuirala zgradu i osigurala mjesto događaja. Potom je uslijedio protueksplozijski pregled zgrade u suradnji sa službenikom pravosudne policije, a kojom prilikom policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu u zgradi suda nije pronašao eksplozivnu napravu. Stoga je bilo nedvojbeno da je dojavitelj počinio kazneno djelo iz čl. 316. KZ-a, te je uslijedilo kriminalističko istraživanje – naglašavaju iz policije.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Heger poziva ljude da ne stvaraju poremećaje u sustavu.

-Mi smo tu, dežuramo, nakon dojava se angažira određen broj vozila, i moramo se prilagoditi svakoj situaciji. Ljudi napuste postrojbe pa se one moraju nadopuniti i tu dolazi do velike štete i poremećaja sustava, to je što se tiče profesionalnih vatrogasaca, ali isto vrijedi i za one dobrovoljne koji napuste svoje domove i radna mjesta i onda odlaze na lažne dojave. Apeliram na ljude da to ne rade kako bismo mogli što bolje funkcionirati kao sustav – zaključuje.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!