Misterij: Bilogorski pčelari još ne znaju uzrok uginulih pčela

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Prošlo je više od dva mjeseca od pomora pčela na Bilogori kada su pčelari prema procjenama ostali bez oko 500 pčelinjih zajednica, a još uvijek ne znaju uzrok. Znaju da su pčele otrovane, ali kako točno – ne jer je nalaz inspekcije nejasan.

-Ne piše kako je došlo do pomora pčela, koji je pesticid ili insekticid uzrokovao pomor – kaže povjerenica Pčelarske udruge Bilogora-Bjelovar Vera Marušić.

I takav su nalaz Državnog inspektorata bjelovarski pčelari dobili tek nakon upita novinara, a on pokazuje da je jedno neregistrirano sredstvo i jedno kojem je istekla valjanost rješenja o registraciji pronađeno u uzorku uzetom iz voćnjaka zbog čega je donesena upravna mjera i pokrenut prekršajni postupak. Pčelari pak napominju da su pčele u to vrijeme u voćnjak ulazile jedino zbog lisnih uši s kojih skupljaju mednu rosu, ali da bi za pomor tolikih razmjera bile potrebne jako velike površine voćnjaka. Pitaju se i zbog čega u nalazu nije navedena analiza uginulih pčela. To su pitanje postavili i sami, ali uzalud.

-Oni su rekli da moramo poslati pitanje pisanim putem i da će se naći netko tko će nam možda odgovoriti na naše pitanje i ono što nas zanima, a to je od čega su pčele uginule – razočarana je Marušić.

Pašna povjerenica Vera Marušić

I dok Ministarstvo poljoprivrede na to šuti, u priopćenju nakon sastanka ministrice s Hrvatskim pčelarskim savezom poručuje da će se zbog zaštite pčela nadograditi Fitosanitarni informacijski sustav. Dio štete pčelarima će pokriti potpora za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica. Zahtjevi se podnose do ovog petka, a maksimalan iznos po zajednici je 860 kuna. Konačan iznos ovisi o broju podnesenih zahtjeva.

-Osigurano je ukupno 1,2 milijuna kuna, a tek treba vidjeti koliko će biti stradalih zajednica i kod nas i u Međimurju za koje će biti podnesen zahtjev – napominje pašna povjerenica Udruge Bilogora-Bjelovar.

No, tu nije uračunat gubitak meda bez kojeg su ostali jer nisu imali pčele s kojima bi išli na paše. Ipak, nadaju se bilogorski pčelari da će ovo biti dobro upozorenje kako se isti scenarij ne bi dogodio i sljedeće godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!