Traju upisi u ‘Lutkar(iće)’, a u Bjelovarskom kazalištu otkrili su nam i ekskluzivnu vijest!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Što je točno lutkarstvo i kako je to biti lutkar ili lutkarica? Na ta pitanja imamo odgovor, odnosno odgovore ima autorica, učiteljica i lutkarsko-dramska pedagoginja Anita Malek, ali i dvije bivše polaznice lutkarskog odjela Bjelovarskog kazališta „Lutkar(ići). Riječ je o Ivi Kranjec i Klari Slivar, djevojkama koje zbog fakulteta više ne mogu biti dio lutkara, ali zato za lutkarski odjel imaju samo riječi hvale. Član možete postati i vi jer Bjelovarsko kazalište upisuje nove članove koje željno iščekuju, no prije svega treba riješiti zagonetku koja glasi “Tko su Lutkar(ići)?”

– To je lutkarski odjel Bjelovarskog kazališta. Mnogi kada čuju naziv lutkarići poistovjećuju ga s malim lutkarićima, ali sam naziv nastao je tako što ga je osmislila naša bivša članica Klara Slivar. Naziv je jako zgodno osmišljen, a snimili smo i jedan kratki, dokumentarni film upravo o lutkarićima. Tako se na You Tubeu može vidjeti kako su nastali lutkarići, a autorica filma je također naša lutkarica Iva Kranjec – kaže Malek.

Lutkarići zapravo znači “na lutkare ići”.

– Polaznici lutkarića smatraju da na lutkare doista treba ići, očito da su to zaključili zato što im se tamo svidjelo – dodaje.

Lutkarići postoje od 2015. godine, a važna činjenica za naglasiti je da lutarstvo sjedinjuje više stvaralaštva.

– Lutkarstvo zapravo sjedinjuje i likovno, glazbeno, dramsko, plesno, književno stvaralaštvo. Tko god je bio u lutkarima mogao je vidjeti da se radi u timskom radu, izrazito na razvoju koncentracije, komunikacije, spontanosti, maštovitosti. Puno lutkari rade i na pokretu, ritmu, opažanju – dodaje.

Sam početak rada Lutkarića obilježile su predstave Pepeljuga, Darko kod zubara, Snježna kraljica, Od A do Ž, a kada je nastupila pandemija lutkari nisu odmarali već su snimili predstavu „U virtualnoj učionici“ koja se može pogledati na You Tubeu. Zadnja njihova glumačko-lutkarsko predstava zove se “Kolinje bez svinje”, a namijenjena je i odraslima. Posao lutkara je raznolik, no prije svega baziran je na izradi lutaka.

– Naravno, prije svega izrađujemo lutke jer lutkarske predstave nema bez lutaka. Osim što izrađujemo scenske lutke, mi sudjelujemo i na PIF-u, odnosno Međunarodnom festivalu kazališnih lutaka u Zagrebu, gdje izlažemo naše lutke na samoj izložbi. PIF je namijenjen djeci i mladima – navodi Malek.

Lutkarići izrađuju različite vrste lutaka, ali najviše ginjol i štapne lutke i to koristeći sve materijale koji im mogu poslužiti. Treba napomenuti da Lutkarići sudjeluju i u izradi rekvizita scenografije.

– Što se tiče samih lutaka, ponekad su one kompliciranije pa ih radi naša kostimografkinja Marijana Hanževački. No, isto tako moram napomenuti da mi sudjelujemo i u doradi lutaka, radimo kosu, dijelove odjeće i slično – kaže.

Priznaje Malek da je, u odnosu na glumačku skupinu, zainteresiranost za lutkarstvo nešto manja.

– Zašto je to tako ja doista ne znam. Možda upravo zato što radimo svašta pa onda ako netko, primjerice, misli da nije nešto dobar u likovnom, pribojava se pridružiti nam se zbog toga – dodaje.

Zašto se ne biste trebali bojati lutkarstva, najbolje znaju Iva Kranjec i Klara Slivar.

– Mislim da se svakodnevno suočavamo s predrasudama, da su lutkari samo igra s lutkama i da je to samo za malu djecu. Zapravo mi na neki način razbijamo stereotipe jer u našoj grupi ima članova od nižih razreda osnovne škole pa sve do srednje škole. Zato bih lutkariće preporučila svim dobnim skupinama – kaže Iva.

– Prije svega, na lutkarićima je lijepo jer smo okruženi djecom svojih godina. Družimo se i za to vrijeme stavimo mozak na pašu. Možemo biti to što jesmo, a na kraju krajeva, nakon predstave, vidjeti osmijehe na dječjim licima kao i na licima odraslih. Lijepo je to iskustvo – navodi Klara.

Anita Malek za kraj nam je otkrila i jednu ekskluzivnu vijest.

– Moram napomenuti da će ove kazališne sezone 2022./2023. u ožujku, Bjelovar biti domaćin centralne proslave obilježavanja Svjetskog dana lutkarstva. Organizator je Hrvatski centar UNIMA, a to je svjetska organizacija koja okuplja ljude iz cijelog svijeta koji pridonose razvoju lutkarstva – zaključuje Malek.

Samo ovaj podatak, ova ekskluziva, dovoljno govori o tome koliko kvalitetno Bjelovarsko kazalište radi s djecom i mladima. Ako se i sami u to želite uvjeriti, ne razmišljajte puno već dođite u Bjelovarsko kazalište, petkom od 19 do 21 sat i postanite lutkar ili lutkarica.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!