Spašene bjelovarske škole: Filipovićev pritisak nakon Hrebakovog pitanja urodio plodom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sve bjelovarske ustanove koje plinom opskrbljuje Međimurje plin ipak će raskinuti ugovore bez penala i prebaciti se na cjenovno neusporedivo povoljniji HEP. Rezultat je to sastanka Nadzornog odbora te tvrtke koji se dogodio nakon što je tu temu javno u Hrvatskom saboru “potegnuo” gradonačelnik Dario Hrebak.

Podsjetimo, Međimurje plin jedini je hrvatski opskrbljivač plinom koji, sve do sada, nije želio raskidati ugovore sa svojim kupcima, a većinom su to javne ustanove poput škola i dopustiti im da se prebace na puno povoljniji HEP na koji će, odlučila je Vlada RH, pasti sav teret višestrukog poskupljenja tog energenta.

Kako smo pisali sredinom studenog, odluka Međimurje plina o nemogućnosti raskidanja ugovora bez penaliziranja dovela je do začaranog kruga u kojemu se, među ostalim, našao i grad Bjelovar.

Međimurje plin, naime, ugovore nije željelo raskidati bez penala jer se ta tvrtka već obvezala nabavljati određenu količinu plina po zadanoj, velikoj cijeni. S druge strane, novca za višestruko povećanje računa za plin nema niti u gradskim ustanovama, a niti u gradskom proračunu. Uostalom, plaćanje režija za gradske ustanove u Hrvatskoj je regulirano takozvanom decentralizacijom, što ustvari znači da ih plaća država. Ali, država kaže da je iznos decentralizacije za ovu godinu planiran u ovogodišnjem proračunu koji je izglasan još potkraj prošle godine i u kojemu nije predviđeno enormno povećanje cijene plina.

No, nakon što je ministar gospodarstva Davor Filipović izravno prozvao Međimurje plin, odnosno vlasnike te tvrtke, a riječ je o gradovima Čakovcu, Murskom Središću i Prelogu, sazvan je sastanak Nadzornog odbora, dakle predstavnika tih gradova i donesena je odluka da se dopusti kupcima da raskinu ugovore bez penalizacije.

S druge strane, Međimurje plin od države traži određenu kompenzaciju za svoju odluku.

Ono što je najbitnije jest da nijedna bjelovarska ustanova, a takvih je, koliko doznajemo, dosta, ove zime neće dobivati astronomske račune za plin koji bi im ugrozili i sam opstanak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!