Hoće li oporba pasti na povijesnom ispitu kao i 91. u odluci o hrvatskoj neovisnosti.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatski saborski zastupnici, odlučujući o vojnoj pomoći Ukrajini, odlučuju hoće li biti na pravoj strani povijesti ili ostati pod stolom dok se veliki tuku. Njihova odluka bit će nepromjenjiva, neizbrisiva i jedna od povijesno najznačajnijih koje će donijeti.

Kada se otpuhne politička prašina i stvari svedu na ono bitno, saborski zastupnici odlučuju o pomoći Ukrajini koju bez povoda i opravdanja napada ruski agresor koji im svakodnevno, bez ikakvog skrivanja, razara čitave gradove i ubija nedužne. Dok se milijuni ukrajinskih civila smrzavaju u skloništima, a njihovi branitelji spavaju u blatu rovova, hrvatski saborski zastupnici odlučuju žele li im pomoći.

Hrvatska je, više od ijedne druge europske zemlje, osjetila bol i prokletstvo nepravednog rata. Od prvog dana bitke za hrvatsku neovisnost svjedočili smo licemjerju međunarodne politike i bili moneta za potkusurivanje unutarnjih sukoba velikih sila.

U velikim povijesnim trenucima svaka riječ, gest i odluka silom prilika postaje velika i neizbrisiva. I kada prođu godine, pa i desetljećima, odluka ostaje.

Takav trenutak dogodio se 1991. godine kada je SDP glasovao protiv Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Koliko god u toj stranci i danas pokušavali objasniti svoje argumente, to je odluka koja ostaje uklesana u stijenu. Nepromjenjiva i neizbrisiva.

Odluka o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj jedna je od tih povijesnih odluka, a saborski zastupnici imat će priliku podržati ju ili pronaći neki licemjerni birokratski razlog da ju ne podrže.

Hoće li stati na stranu predsjednika RH Zorana Milanovića koji tvrdi da kad veliki ratuju, mali trebaju biti pod stolom ili će podržati premijera Andreja Plenkovića koji smatra da Hrvatska treba biti jasno i nedvojbeno na ukrajinskoj strani.

Hrvatski sabor do sada je donio već desetke odluka o sudjelovanju hrvatskih oružanih snaga u vojnim misijama, bez obzira je li premijer bio iz HDZ-a, SDP-a ili neovisni, bez obzira je li predsjednik bio iz SDP-a, HDZ-a ili neovisni. Odluka o sudjelovanju pripadnika oružanih snaga RH u misiji Europske Unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini ni po čemu se ne razlikuje od dosadašnjih, osim po tomu što predsjednik države svoj animozitet prema ministru obrane i Vladi sada želi proširiti na saborsku oporbu i to preko leđa Ukrajinaca koji se smrzavaju u svojim hladnim, mračnim podrumima ili u vlažnim rovovima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!