Zašto tekstovi o nasilju nad ženama bude ono najgore u nama?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Internet nam je otvorio svijet, olakšao komunikaciju i donio niz prednosti, ali je istovremeno otvorio mračnu rupu i omogućio svima da svoju frustraciju i mržnju ispoljavaju javno i bez filtera. Tragično je pri tome da nerijetko tekstovi kojima se javnost nastoji senzibilizirati i osvijestiti o pojedinom problemu, kod pojedinaca izazivaju upravo porugu i poziv na nasilje. Upravo se to dogodilo nakon našeg članka o akciji “Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje” kojom se tražilo proglašenje Međunarodnog dana protiv femicida i ukazalo na poražavajuć podatak da je u Hrvatskoj ove godine ubijeno 13 žena, a većini je život oduzela njima bliska osoba. Za jedne alarm za uzbunu, a a za druge poziv na uvrede.

-Nemaju kaj delati ili ne znaju, pa glume gljive……………….. Kad se ovakve s dva prezimena počnu boriti za ženska prava, žene uvijek izvuku deblji kraj………… Previše se njima dalo prava, sve im se vjeruje, a muškarcu ništa, pa da je sto posto u pravu. Treba ko i prije zalipit joj šamar, pa bi poštovala muža i ne bi bilo razvoda toliko – komentari su “junaka” na Facebook profilu portala klikni.hr.

Takve reakcije žaloste, pogotovo jer dolaze ne temu upozoravanja na brutalna ubojstva žena, ali ne čude jer su odraz našeg društva, kažu one koje o nasilju progovaraju.

-Takvo ponašanje proizlazi iz našeg patrijarhalnog odgoja, mržnje prema ženama, poremećenog sustava vrijednosti i najviše iz pozicije moći, odnosno neravnopravnosti. Mi smo još uvijek muško društvo i muškarci si uzimaju za pravo da su oni ti koji će ženama nešto diktirati – tumači razloge, kako kaže, seksističkih komentara predsjednica udruge S.O.S Virovitica Desa Kolesarić.

Foto: VPŽ

Internetski portali i društvene mreže su platforme koje svima omogućuju da kažu što misle, a tome, nastavlja Kolesarić, treba dodati i trend vidljiv diljem svijeta u kojem se što se prava žena tiče ide unatrag i sve su češći pokušaji i zahtjevi kojima se žene želi podčiniti, svesti ih na objekte.

-Ove silne krize koje imamo su izazvale ogorčenje kod ljudi, a kada ste ogorčeni nećete to usmjeriti prema sebi već prema nekome drugome, a žene su u našim društvima inferiorne – kaže Kolesarić.

Kada se sve to uzme u obzir komentari poput onih na naš članak ne čude, posebice jer smo općenito slabo osviješteni i senzibilizirani na temu nasilja i često ga ni ne prepoznajemo.

-Istraživanja među srednjoškolcima su pokazala da ni mladi ne percipiraju nasilje kao nešto nepoželjno. Djevojke u srednjoj školi smatraju da je dobacivanje, pa i šamar i ljubomora nešto pozitivno u vezi – upozorava predsjednica udruge Hera Marina Švagelj Jažić.

Potrebno je još puno raditi na prevenciji i senzibiliziranju i osvještavanju ne samo o problematici nasilja već i o položaju žena u društvu. Jedan od načina je da se o tome priča bez obzira na to kakve će to reakcije izazvati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!