Znaju li građani kako se troše proračuni Gradova i Općina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Riječ “transparentnost” zadnjih se godina našla na listi najomiljenijih riječi kod političara, a što je to zapravo transparentnost? Prema definiciji, transparentnost je izraz koji u društvenom, odnosno političkom kontekstu označava javno djelovanje pojedinaca, društvenih skupina, organizacija, institucija i državne vlasti koje karakterizira otvorenost ili spremnost da se podaci o njemu što je moguće više učine dostupnim javnosti i na taj način odgovornim prema široj zajednici. Smatra se da transparentnost, ako se nastoji dosljedno primijeniti, predstavlja jedno od najboljih sredstava za prevenciju korupcije i raznih drugih oblika zlouporabe.

Odlučili smo provjeriti koliko se definicije drže lokalne samouprave u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Postupak je vrlo jasan, ako su Grad ili Općina transparentni, to bi se trebalo vidjeti na njihovoj službenoj internetskoj stranici gdje jednostavnim klikom miša postaju dostupni svi podaci o trošenju proračuna. Svojedobno se Općine pohvale i ocjenom koju su dobile za transparentnost, a koje jednom godišnje predstavlja Institut za javne financije.

Svoje trošenje proračuna javno pokazuje Općina Berek pa tako već sada na njihovoj službenoj stranici možemo vidjeti koliko se, i na što, planira potrošiti u 2023. godini. Peticu Berek ipak nije zaradio ove godine.

Isplate iz proračuna ne skriva ni Općina Dežanovac pa su tako na svojoj stranici postavili bazu podataka koja omogućava transparentan uvid u isplate iz proračuna Općine pravnim i fizičkim osobama. Dežanovac je u 2022. za transparentnost zaradio peticu.

Na što se troši novac jasno se može vidjeti i u Općini Đulovac koja je također ove godine za transparentnost dobila ocjenu pet. Transparentni su i u Općini Hercegovac, a ove godine su ponovno zaslužili čisto peticu iako su bili posebno skeptični oko ocjene. Zašto skeptični? U vrijeme kada je vršen pregled transparentnosti proračuna, Općina je bila u fazi tranzicije na nove Općinske web stranice.

Pregled svog proračuna na svojoj stranici nudi i Općina Ivanska koja je ove godine također dobila peticu, a iako je Općina Kapela isto tako transparentna, ove godine ocjena nije bila odlična. Peticu nije zaradila ni Općina Končanica, ali izvršenje proračuna na njihovim je stranicama itekako vidljivo.

Kako se troši Općinski novac, jasno mogu vidjeti i mještani općine Nova Rača koja je ove godine zaradila peticu. Transparentna je i Općina Rovišće, ali ove godine ipak nije dobila peticu. Proračun je vidljiv i na stranicama Općine Severin koja isto nije dobila peticu ove godine.

Peticu za transparentnost dobile su i Općine Sirač, Velika Trnovitica, Veliko Trojstvo, a iako petica ove godine nije pokucala na vrata Općinama Šandrovac, Štefanje, Velika Pisanica, Veliki Grđevac i Zrinski Topolovac, one su i dalje vrlo otvorene po pitanju javnog iskazivanja trošenja Općinskog novca.

Inače, prema Institutu za javne financije, prosječna ocjena za sve jedinice u 2022. godini je ista kao i lani, 4,5.

Što se tiče Gradova u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Grad Bjelovar jedan je od primjera dobre prakse transparentnosti u Hrvatskoj. Upravo je gradonačelnik Dario Hrebak sredinom 2019. uveo besplatnu aplikaciju putem koje svi građani imaju uvid u isplate iz proračuna, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, kao i troškove poput dnevnica svih zaposlenika grada. Primjer Bjelovara spremno su slijedili i ostali Gradovi u županiji pa se tako jasno trošenje proračunskog novca može vidjeti i na stranicama Gradova Čazme, Daruvara, Garešnice i Grubišnog Polja.

Zaključno rečeno, Općine i Gradovi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nisu tajnoviti, a brojni od njih građanima nude da i sami sudjeluju u kreiranju proračuna.

Za njima ne zaostaje ni sama Bjelovarsko-bilogorska županija koja detaljan uvid u proračun nudi putem aplikacije Otvorena županija.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!