Kuda plovi bjelovarski sport? Milijunska ulaganja, loši rezultati…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarski sportski klubovi u koje Grad najviše ulaže potpuno su podbacili ove godine, čast iznimci koja se zove ŽRK Bjelovar. 

Naime, sportski prioriteti Grada su jasni. To su RK Bjelovar, NK Bjelovar, ŽRK Bjelovar i Mladost iz Ždralova.

Pa krenimo redom. 

RK Bjelovar je još prije dva tjedna ispao iz lige. Ne kroz kvalifikacije, već direktno tako da ne bi slučajno ostala neka nada u ostanak. Većinu momčadi čine igrači koji nisu iz Bjelovara, a sve to bjelovarski porezni obveznici plaćaju 1.2 milijuna kuna. Ponovimo, milijun i dvije stotine tisuća kuna. Rijetko koji grad u državi toliko ulaže u rukomet, Ali, eto, izgleda da bjelovarskom klubu to nije dovoljno da složi momčad za ostanak u ligi. 

Prema prvim najavama, Grad će i u nižoj ligi nastaviti tako obilato financirati rukometni klub s ciljem da se odmah iduće godine vrate u prvoligaško društvo. To je, budimo iskreni, razočaralo neke druge sportske klubove koji su se nadali da će nakon ispadanja rukometaša dobiti dio njihovog kolača. 

Nogometni klub Bjelovar dobio je novi stadion kojeg su porezni obveznici platili 24 milijuna kuna. Osim novog stadiona, klub dobiva i veliku financijsku pomoć Grada. Rezultat je trenutno sedmo mjesto na prvenstvenoj ljestvici Treće hrvatske lige. Što se tiče omladinskog pogona, treba reći da su juniori Bjelovara prošle godine igrali Prvu ligu iz koje su ispali. 

Nogometnom klubu Mladosti iz Ždralova Grad Bjelovar je financijski pomogao s izgradnjom stadiona. Kažemo pomogao, jer veći dio projekta financiran je iz privatnog sektora kao što i većinu proračuna kluba puni snažan privatni sponzor, a ne bjelovarski porezni obveznici zbog čega im se ipak manje može prigovarati za neuspjehe. Ali trenutno šesto mjesto na ljestvici s klasom igrača koji igraju za Ždralove i s plaćama koje primaju svakako je neuspjeh. Ono što treba pohvaliti je juniorski pogon koji je prošle godine ušao u Prvu ligu i ove godine su osigurali ostanak što znači da će se i dalje najbolji hrvatski juniori dolaziti na Brdo. 

No, da nije sve tako crno dokaz je ŽRK Bjelovar iako je i tamo bilo problema.

Naime, Grad Bjelovar obilato financira Ženski rukometni klub tako da su prošlogodišnji financijski problemi i štrajk igračica zbog neisplaćenih plaća iznenadili mnoge. No, klub se stabilizirao, a treneri Obran i Prihić rade odličan posao i bjelovarske rukometašice bore se za treće mjesto u državi. 

Bjelovar nije samo nogomet i rukomet. Taekwondo klubovi godinama postižu vrhunske rezultate i konstantno su u vrhu Hrvatske. Streljački klub Bjelovaru i službeno je najbolji klub u gradu, iako treniraju u lošim uvjetima. Imaju više od 80 članova, a jedan od njih, Miran Maričić, je svjetski juniorski prvak i član seniorske reprezentacije. Sportski ples u Bjelovaru također postiže vrhunske rezultate. Košarka se polako opet budi, tu je i ženska odbojka koja radi mala čuda, naime djevojke su izborile viši rang natjecanja.

Sve su to uspješni klubovi koji uz male proračune ostvaruju velike rezultate! Je li došlo vrijeme za financijsku reorganizaciju? Ne zaslužuju li navedeni sportovi, pa i ostali, veći dio financijskog kolača Grada, posebno kada se uzmu u obzir ovogodišnji neuspjesi ‘glavnih’ gradskih sportova? 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!