Prvi Lađarski kup grada Lipika bio je pravi spektakl, evo tko se iskazao!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U prekrasnom ambijentu jezera Raminac 10. lipnja je održan spektakularni prvi Lađarski kup grada Lipika na kojem se okupilo osam muških i dvije ženske posade iz Metkovića, Zagreba, Rijeke, Siska, Đakova, Slavonskog Broda i Bjelovara. Već na samom početku osjetila se visoka razina kvalitete utrke zahvaljujući sudjelovanju muške ekipe Zagreba i ženske ekipe Siska, koje su u utrku ušle s epitetom prošlogodišnjih pobjednika originalnog Neretvanskog Maratona lađa, a te naslove su potvrdile i na ovom kupu na Ramincu.

Naime, na prvom lađarskom kupu na Ramincu u ženskoj su konkurenciji sudjelovale dvije ekipe – Đakovo i Sisak. Nakon dva fenomenalna sraza, od kojih je prvi bio neriješen, u drugom je za nijansu pobijedila ekipa iz Siska, a nagradu im je uručio gradonačelnik Lipika Vinko Kasana. Inače, Grad Lipik je bio i generalni pokrovitelj ovog uzbudljivog i nadasve atraktivnog sportskog događaja. Nagradu za drugo mjesto, ženskoj ekipi iz Đakova uručio je Aleksandar Terer, direktor tvrtke Profine Croatia, jedne  od generalnih sponzora ovog maratona.

U muškoj konkurenciji prvo je mjesto osvojila ekipa Zagreba, drugo je mjesto pripalo momčadi Đakova, dok je treće mjesto zauzela ekipa Argonauti Bjelovar.

Nagradu za prvo mjesto uručila je Nevia Straga, direktorica tvrtke Stragatrans, također sponzor ovog natjecanja. Drugoplasiranoj ekipi nagradu je uručila Virna Krpan, predstavnica Šumarije Lipik, a trećeplasiranima Martina Pavičić, predsjednica Hrvatskog šumarskog društva, ogranak Bjelovar.

Nedvojbeno i bez ikakve konkurencije, posebnu je nagradu zaslužio Marko Komljenović – Markus koji je zavario „parić“ (veslo kojim se kormilari) pa se utrka besprijekorno mogla nastaviti.

Inače, organizirana je i jedna revijalna utrka između posebne ekipa prijatelja iz bosanskohercegovačke Gračanice te lokalne ekipe Kuhari u kojoj su domaćini nakon žestoke borbe odnijeli pobjedu.

Utrka se odvijala na stazi dugoj 200 metara na jezeru Raminac. Dvije lađe su kretale istovremeno iz suprotnih smjerova, a cilj im je bio što prije doći do svoje bove, napraviti okret i vratiti se do polazne točke, koja je ujedno bila i cilj. Ova brzinska utrka podsjeća na slavnu neretvansku tradiciju Brzinca, sprint utrku koja se vozi nekoliko dana prije samog Maratona lađa, gdje se posade bore za što bolje startne pozicije.

Organizator ovog natjecanja bilo je Hrvatsko šumarsko društvo, ogranak Bjelovar, poznato u lađarskim krugovima kao “Šumari lađari”. Ova grupa entuzijasta posvetila se promicanju i očuvanju tradicije lađarskog sporta te su se pobrinuli za sve detalje ovog spektakla u Lipiku, a među njima svakako moramo istaknuti Dalibora Horvata Dabu. Naime, Šumari su svoj prvi Maraton lađa odveslali 2012. godine, a ove godine će veslati svoj 12. maraton. Dabo je od tih dvanaest veslao deset. On je već ranije u izjavi za naš portal istaknuo kako je ova ideja da lađari dođu u Lipik stara nekoliko godina, a sad se to konačno i ostvarilo. Pozitivne reakcije i potvrde koliko je ovo natjecanje izazvalo pažnju Lipičana, ali i žitelja okolnih gradova, dobivao svakodnevno, a i sami smo se u to uvjerili boraveći na samom maratonu.

Dabu smo pitali za cjelokupan dojam neposredno nakon proglašenja najboljih, a evo kako je ono to prokomentirao. „Ovo je bilo kao kad praviš grudu snijega – teško je napraviti je u početku, ali kad se sve pokrene, ispadne prava gruda. Tako je i ovaj događaj bio pun pogodak za Lipik, i jako sam zadovoljan svime. Sponzori su već izrazili interes za organizaciju sljedeće godine, a Grad Lipik nas prati i podržava, tako da lađarski kup na Ramincu ima budućnost.“

Gradonačelnik Kasana ovom je prigodom također zahvalio Hrvatskom šumarskom društvu, ogranak Bjelovar na organizaciji ovog vrhunskog događaja i podršci našem Dabi, naglasivši kako će Grad Lipik sa zadovoljstvom dati potporu i budućim maratonima koji će se održavati na Ramincu.

Osim što su sudionici ovoga maratona imali priliku uživati u vrhunskom natjecanju na našem lipičkom moru, bilo je tu i dodatnih sadržaja oko jezera na kojem su svoje proizvode prezentirale lokalne udruge i proizvođači. Naravno, sve to ne bi moglo proći bez kvalitetne ugostiteljsku i gastronomsku ponudu za koju su se pobrinuli Dabo, Riba i prijatelji – Šumari, članovi Povijesnog društva Pakrac – Lipik („Veprova glava“), lovci HLD-a Jelen te Restoran Vrata Slavonije i Caffe bar Tržnica. Za dobru poslijepodnevnu, kao i večernju atmosferu pobrinuo se tamburaški sastav „Ambar“. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!