Komarci ovih dana opet “haraju” Bjelovarom, evo par savjeta kako i vi možete smanjiti njihov broj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ovih dana u Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije stigle su brojne pritužbe i upiti, poglavito Bjelovarčana, o tretiranju komaraca na području grada. Komaraca je puno, grizu u svako doba dana i od njih se ne može živjeti, kažu građani.

No, Zavod i Grad rade maksimalno na tome da olakšaju život svima. Vedran Trupac, ravnatelj županijske ustanove odgovorne za tretiranje komaraca na području grada Bjelovara, pojašnjava kako nema mjesta za ljutnju, jer sav se posao radi po propisima.

– Do sad smo odradili pet od šest dogovorenih larvicidnih tretmana za komarce na području Grada Bjelovara. Suzbijaju se zelene javne površine i to poglavito lokacije s trajnim žarištima koje imamo u bazi podataka. Ne suzbijaju se privatne površine, niti šume jer grad Bjelovar nije odgovoran za ta mjesta – pojašnjava.

4.5 tisuće eura za suzbijanje najezde komaraca

Zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić ističe kako sve rade u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Svjesni smo pojačane najezde sitnih komaraca, rekao bih opet neke nove vrste. U posljednje vrijeme svi primjećujemo da ih se puno pojavilo. Zato u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo BBŽ radimo na njihovom suzbijanju. Komarce suzbijamo larvicidnim tretmanima, odnosno tabletama u stajaćim vodama. Do sada smo u ovoj godini izvršili pet larvicidnih tretmana, a rade se svakih 14 dana. Riješit ćemo problem komaraca, pojačat ćemo tretman suzbijanja i više puta nego što je bilo predviđeno – poručuje Brajdić koji ističe kako je u gradskom proračunu za suzbijanje napornih krvopija izdvojeno 4.572 eura.

Komarci koji ovih dana ne daju mira ipak poglavito su urbani tigrasti komarci, ali i oni obični, domaći. Oni se liježu u stajaćim vodama poput bačvi, posuda i teglica za cvijeće, pa je to nešto na što građani svakako trebaju pripaziti. Posebno jer se glavnina ove navale komaraca liježe na privatnim posjedima. Zato Zavod priprema i informativni letak za građane, koji savjetuje kako da sami rade na suzbijanju najezde komaraca.

– Dakle, svi koji u dvorištu imaju stajaće vode koje stoje duže od sedam dana, neka ih proliju. Ako imaju bačve, neka ih pokrivaju jer bilo kakva stajaća voda na temperaturi iznad 20 Celzijevih stupnjeva je pogodna za razvoj komaraca. Njima na toplom vremenu treba oko sedam dana da se u potpunosti razviju. Svaki građanin u svom dvorištu treba pripaziti na oluke, šahte, septičke jame i slična mjesta na kojima voda ostaje. Neka svatko pazi na svoje dvorište i radi u suradnji sa susjedima jer ovi aktivni komarci uglavnom pronalaze “žrtve” na sto metara od mjesta izlijeganja – savjetuje Trupac.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!