Ivančić: Morali smo povećati cijenu usluga, razloga za to je više…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vodne usluge korigirale su cijene svojih usluga zbog aktualnih okolnosti, no one su sve ove godine bile isporučene po uvjetima iz 2011. godine. Ivan Ivančić, direktor Vodnih usluga Bjelovar svjestan je čitave situacije i odluka o promjeni cijena nije bila jednostavna.

– Do zadnjeg časa smo odgađali preispitivanje tih cijena, iscrpljivali smo sve unutarnje rezerve do krajnjih granica, da bismo izbjegli korekciju cijena i da se ne uključujemo u vlak poskupljenja koja terete građane. Razumijemo situaciju i nepopularnost ove mjere. No, tu nije stvar u političkoj odluci ili slobodnoj procjeni Uprave Vodnih usluga – pojašnjava Ivančići i dodaje kako javnu vodoopskrbu i odvodnju regulira država koja je donijela Zakon o vodnim uslugama kao i Uredbu o minimalnoj osnovnoj cijeni vodnih usluga i troškovima koje cijena vodnih usluga pokriva.

Nakon što je sve to propisano uredbama i zakonima, bjelovarskim Vodnim uslugama nije ostala druga opcija osim promjene cijena.

– Pokriće troškova funkcioniranja sustava bilo je na rubu zakonitosti, gotovo nezakonito. Cijene uredba se formiraju po ekonomskim načelima do razine pokrića troškova funkcioniranja sustava – kaže Ivančić.

Cijene se najčešće preispituju kada se događaju troškovi, a njih je prošle godine bilo više. Porasle su cijene energenata, posebno električne energije koja je glavni energent u poslovanju Vodnih usluga.

– 2021. ukupni trošak električne energije iznosio je 2,3 milijuna kuna. Prošle godine taj trošak je narastao na 7,7 milijuna kuna ukupnog troška električne energije za Vodne usluge – pojašnjava i dodaje da je država dio tih troškova subvencionirala, ali su Vodne usluge i dalje platile električnu energiju značajno više nego prošlih godina.

Tu su i inflatorni pritisci, ali i uredba Vlade o najnižoj osnovnoj plaći, pa su i to morali korigirati kako bi zadržali potreban stručni kadar. No, ima još faktora.

– Ova i prošla godina su godine kada u funkciju stavljamo dio novoizgrađene infrastrukture. Kada se ta infrastruktura stavi u funkciju, ona počne teretiti troškove poslovanja, poput amortizacije. Prihodi od te infrastrukture dolaze tek naknadno – dodaje.

Na kraju, tu su i razlozi vezani uz likvidnost jer Vodne usluge su u ozbiljnom investicijskom ciklusu. Priprema se projektna dokumentacija i gradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda vrijednog 16 milijuna eura, a uskoro će se mijenjati i dio glavnog cjevovoda, također vrijedan 16 i po milijuna eura.

– Sve to Vodne usluge prate vlastitim sredstvima, lokalnu komponentu plaćamo sami. To su dovoljni razlozi da stare cijene ne mogu opstati na duži rok – pojašnjava.

Različiti elementi su u računu povećanja cijena, ali svakako treba istaknuti da kućanstvo s prosječnom potrošnjom od 10 kubika vode (koje koristi i vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje), a plaćalo je račun 22,46 eura mjesečno, sada će isti plaćati 29,17 eura, što je razlika od 29% i to je najveće povećanje cijena u toj kategoriji, zaključuje Ivančić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!