Ekološke bombe na području županije postoje samo u ustima političara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Povodom nedavnog požara u zapuštenom industrijskom postrojenju Bjelovarske industrije mesa koji je bio manjih razmjera i s tek jednom ozlijeđenom osobom koja se nagutala dima, istražili smo koje su to potencijalne „eko-bombe” na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a koje bi mogle prouzročiti štetu razmjera onoj viđenoj nedavno u Osijeku.

Srećom, takvih lokacija kod nas ustvari i nema. Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za prostornog uređenja, gradnju, zaštitu okoliša i prirodu Bjelovarsko-bilogorske županije, na području naše županije zabranjeno je odlaganje opasnog otpada. Izrada dugoročnog plana za gospodarenje otpadom je u tijeku pa će, kako će aktivnosti odvijati, javnosti biti poznatija detaljnija slika trenutnog stanja, ali i smjernice za budućnost, no prema sadašnjim informacijama nema razloga za brigu.

Tako ispada da je, barem što se Bjelovara tiče, najveća potencijalna opasnost, podsjetimo, prijetila kod sjeverne bjelovarske obilaznice prije otprilike tri godine i to u prostoru gdje je godinama suprotno propisima odlagan razni otpad čije bi zapaljenje zasigurno moglo prouzročiti katastrofu. Ipak, zahvaljujući angažmanu gradske vlasti i suradnji s državnim tijelima, taj je otpad sklonjen i više se na toj lokaciji ne gomila.

No, kada je u pitanju zagađenost zraka i raznorazne čestice, u Bjelovaru su svakako dvije lokacije na koje se građani učestalo žale. Jedna su famozni bjelovarski silosi, iako se mora priznati da se posljednjih godina Bjelovarčani više ne žale na buku i čestice koje su tamo, a druga lokacija je bivša Česma. Na tom prostoru rade Bjelin i Kronospan, a stanovnici Radničkog naselja koje se nalazi preko puta tvornice relativno često se žale na buku i prašinu.

Kada se sve zbroji, stanovnici Bjelovarsko-bilogorske županije najbliže ekološkoj katastrofi bili su tijekom jedne od predizbornih kampanja kada je vijećnik Damir Donđivić javno izašao s informacijom da je na području Vrtlinske došlo do ekocida, odnosno da je tamo zakopano čak 50 tona opasnog medicinskog otpada.

Ta se informacija, provjerile su institucije, pokazala netočnom, a nije zgorega spomenuti da se upravo u to vrijeme Donđivić kao nezavisni kandidat kandidirao za gradonačelnika Čazme. I izgubio.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!