Članovi HPD Bilogora još jednom otkrili ljepote jednog od najljepših nacionalnih parkova

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Članovi HPD Bilogora Bjelovar, njih 70, iskoristili su prošli mjesec lijepu, iako prohladnu, jesensku nedjelju i pod vodstvom Ivana Želipskog uputili se u obilazak Plitvičkih jezera. Bjelovarčani su odabrali Program C za obilazak nacionalnog parka Plitvička jezera, kao najstarijeg (1949. proglašenog) i najvećeg nacionalnog parka u Hrvatskoj (s oko 300 km 2 površine). Krenuli su od Ulaza 1 kružnom stazom koja je obuhvaćala Gornja i Donja jezera, vožnju brodicom pa hodanje, vožnju panoramskim vlakom te opet malo pješačenja. Bilo je tu i ozbiljnih uspona i spuštanja, hodalo se oko pet sati i prošlo oko osam kilometara. Planinarima će ostati u sjećanju i pogled s jezera na Ličku Plješivicu i vrh Ozeblin (1657 m) koji se zabijelio od prvog snijega.

– Za bjelovarske planinare odlazak na Plitvička jezera ima posebno značenje. Kada je prije 99 godina osnovano PD Bilo-gora, sljedeće godine eto, obilježavamo 100 godišnjicu društva, prvi izlet na kojem je sudjelovalo 10 planinara, 10. srpnja 1924. bio je baš na Plitvice – kaže Ivan Želipski.

Godine 1979. Plitvička su jezera ušla u UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Cijele godine, a posebno u kasno proljeće, ljeto i jesen tamo se slijevaju tisuće turista, uglavnom iz inozemstva (naravno i domaćih), koji uživaju u nestvarnim prizorima i simbiozi vode, šuma, travnjaka. Turiste plijeni i očarava čak 16 slapova i jezera, još veći broj manjih jezera, koja su, što daje nestvarnu i nezaboravnu sliku.

Piše: Siniša Slavinić
Foto: Miroslav Mrkobrad


PODIJELI S PRIJATELJIMA!