Plivanje je jedan od najzdravijih sportova, zato plivajte s daruvarskim ‘supersportašima’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Plivački klub Super Sportaš otvara nova mjesta u programu rekreacijskog plivanja za građanstvo. Nakon već uhodanog programa Škole plivanjau kojem sudjeluje 50-ak polaznika, među kojima je i 15-ak natjecatelja, te programa Privikavanja i sigurnosti na vodi koji ovaj daruvarski klub provodi s djecom vrtićke dobi te programom Obuke neplivača za učenike početnih razreda osnovnih škola, kao pun pogodak pokazao se i najnoviji program Rekreacijskog plivanja za građanstvo.

Plivanje kao životna potreba

-U jesenskom dijelu prijavljeno je 20-ak polaznika svrstanih u početnu i naprednu grupu. Zahvaljujući napretku početne skupine i prelaskom svih polaznika u napredniju skupinu, odlučili smo se za novu skupinu plivača rekreativaca. Program je namijenjen svim osobama, bez obzira na dob, a koji žele usavršiti svoje plivačko znanje, imati kontinuiranu, redovitu i stručno nadziranu rekreaciju i tjelesnu aktivnost te upražnjavati svoje slobodno vrijeme kvalitetnim sadržajima i aktivnostima – kažu u Klubu.

Dodaju kako se plivanje zbog svog iznimnog značenja sa zdravstvenog, pedagoškog i socijalnog gledišta, smatra svakodnevnom potrebom suvremenoga čovjeka.

-Nadalje, plivanje predstavlja spoj aerobnog i anaerobnog načina vježbanja koji ima pozitivne učinke na zdravlje. Naime, plivanje je aerobna aktivnost kojima se jača krvožilni sustav, odnosno poboljšava rad srca i pluća, ali ujedno objedinjuje i elemente vježbi snage, koji su prisutni kod rada s utezima.

Mršavite plivanjem

Također, poboljšava razinu motoričkih znanja, sposobnosti i vještina čime se direktno olakšava i svakodnevni život. Izvrsno održava dobru pokretljivost, mišićnu snagu i kondiciju. Djeluje opuštajuće, pomaže u oslobađanju briga i svakodnevnog stresa – poručuju iz Kluba Super Sportaš.

Plivanje je, dodaju, i dobro sredstvo za mršavljenje. Naime, uz pravilnu prehranu koja se zasniva na zdravim namirnicama, plivanje je dobar način da tijelo izgubi višak masnog tkiva, a zadrži postojeću mišićnu masu.

-Na američkom institutu u Seattleu otkriveno je da se kod žena koje plivaju tri puta tjedno za 20 posto smanjuje rizik od raka dojke. Muškarci koji redovito plivaju žive duže od onih koji hodaju ili trče. Konkretno, istraživanja provedena među više od 40 tisuća muškaraca u dobi od 20 do 90 godina tijekom 32 godine pokazala su da oni koji redovito plivaju imaju čak 50 posto manji rizik od smrti nego oni koji trče ili hodaju – kažu u Klubu.

Daruvarski “supersportaši” pozivaju sve zainteresirane, i one koji već plivaju, a žele se priključiti grupi, i one koji tek žele krenuti baviti se redovitom rekreacijom i plivanjem da im se jave! Treninzi će se odvijati dva puta tjedno u večernjim satima, od 19 do 20 sati, na bazenima Termalnog vodenog parka Aqua Ballissae u Daruvaru tijekom cijele kalendarske godine.

Treninzi od 1. ožujka

-Mogu se javiti svi zainteresirani, neovisno o dobi, znanju plivanja, kondiciji,… Za one naprednije bit će mogućnost prelaska i odrađivanja treninga sa naprednijom skupinom, dok će početna skupina krenuti zasebno. Za one naprednije biti će moguće i sudjelovanje na raznim rekreativnim plivačkim mitinzima, triatlonima, i ostalim natjecanjima i druženjima… Program je namijenjen svim dobnim skupinama i omogućuje pojedincu napredovanje u plivačkim tehnikama – kažu u Klubu, dodajući kako program obuhvaća osobnu dijagnostiku motoričkog stanja i načina plivanja, kratko testiranje znanja plivanja i određivanje bitnih morfoloških karakteristika, kao što su BMI, postotak potkožnog masnog tkiva, metabolička dob, visceralna masnoća.

Program uključuje razvoj pojedinih tehničkih elemenata u različitim stilovima – kraul, leđno, prsno i delfin, pravilne tehnike disanja i korištenje dodatne opreme pri plivanju. Napredni dio programa obrađuje strukturu treninga plivača rekreativaca, a rad je u homogenim grupama do 15 polaznika. Program provode kineziolozi, treneri plivanja, a predviđeni termin za početak treninga je 1. ožujka.

Za sve ostale informacije možete se slobodno javiti voditelju programa Petru Otkoviću na broj telefona 099/ 6937780, glavnom treneru programa Ivanu Pavliću na broj telefona 091/ 6020543 ili na mail otkovic10@hotmail.com.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!