Pakrac: U bolnicu stigao novi uređaj za magnetnu rezonancu vrijedan 660 tisuća eura

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PAKRAC – U Općoj županijskoj bolnici i bolnici hrvatskih veterana Pakrac u ponedjeljak, 19. veljače, formalno je označen početak rada novog uređaja za magnetsku rezonancu. Nabavka ovog vrijednog uređaja, ostvarena uz potporu Ministarstva zdravstva, predstavlja ključni korak prema poboljšanju zdravstvene skrbi.

Ravnateljica bolnice, Marina Major, istaknula je važnost pažljivog odabira uređaja koji će zadovoljiti potrebe pacijenata, te je naglasila prednosti permanentnog magneta otvorenog tipa, posebno za osobe koje pate od klaustrofobije. Uz nazočnost visokih dužnosnika lokalne i regionalne samouprave, ministra zdravstva Vilija Beroša te drugih ključnih članova zdravstvene zajednice, ovaj događaj obilježilo je prepoznavanje kontinuiranog ulaganja u zdravstvo, kao i važnost partnerstva između županija i nadležnih tijela u vođenju bolničkog zdravstvenog sustava.

Vodili smo se potrebama pacijenata

“Danas smo se okupili povodom početka rada uređaja za magnetsku rezonancu kojeg smo nabavili uz pomoć sredstava Ministarstva zdravstva. Prilikom odlučivanja o vrsti magneta kojeg ćemo nabaviti, vodili smo se potrebama pacijenata, našim mogućnostima, cijenom održavanja te ostalim prostornim mogućnostima. Stoga smo nabavili permanentni magnet otvorenog tipa, ujedno namijenjen onima koji pate od klaustrofobije, a koji će u potpunosti zadovoljiti potrebe naših pacijenata”, rekla je Marina Major, ravnateljica Opće županijske bolnice te bolnice hrvatskih veterana Pakrac na samom početku tiskovne konferencije kojoj je uz predstavnike lokalne i regionalne samouprave nazočio i ministar zdravstva Vili Beroš.

Ravnateljica Major je također istaknula kako se u blizini pakračke bolnice nalaze još dvije specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju – Toplice Lipik i Toplice Daruvar, čiji korisnici dolaze u Pakrac. Inače, osim novog magneta, vrijednog 660 tisuća eura, u planu je i još jedno novo ulaganje, zamjena RTG cijevi za CT, ukupne vrijednosti 110 tisuća eura, kazala je ravnateljica.

Nastavile su se investicije u zdravstvu

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić ovom je prilikom zahvalila Ministarstvu zdravstva na pomoći u nabavci ovog vrijednog uređaja, jer time je, kako je naglasila, ukazan i smjer te odluke Vlade Republike Hrvatske vezane za reformu u zdravstvu. „Nakon što su bolnice postale državne od 1. siječnja, nastavile su se investicije u zdravstveni sustav jednakim intenzitetom“, rekla je županica Jozić.
Ona je podsjetila kako je u prethodnom razdoblju na području Požeško-slavonske županije uloženo više od 20 milijuna eura u projekte koji se tiču zdravstava. Također je istaknula kako su odobrena i znatna sredstva u iznosu od 12,7 milijuna eura za rekonstrukciju zgrade Fontana u Toplicama Lipik u hotel u funkciji zdravstvenog turizma, a u planu je i uspostava Centra za palijativnu skrb ove županije.

“Što se tiče samoga uređaja za magnetnu rezonancu, hrvatska Vlada i resorno Ministarstvo iskazali su orijentiranost prema hrvatskim braniteljima i invalidima. U neposrednoj blizini su lipičke i daruvarske Toplice, ali i dva Veteranska centra, u Lipiku i Daruvaru, čiji korisnici gravitiraju prema ovoj bolnici. Lokalno stanovništvo također ima poseban sentiment prema hrvatskim braniteljima, jer smo svi svjesni da je ova pakračka bolnica bila na prvoj liniji obrane u Domovinskom ratu. Znamo i da je upravo ovdje, krajem rujna 1991. godine, izvedena jedna od najhumanijih ratnih operacija koja se odnosi na spašavanje psihijatrijskih bolesnika”, istaknula je županica.

“Ova bolnica je važna ustanova za sve stanovnike Pakraca, Lipika, ali i šireg kraja, i važno je istaknuti kako prema njoj gravitira oko sto tisuća stanovnika iz okolnih županija. Dakle, ne samo iz Požeško-slavonske, nego i iz Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke te, u manjem dijelu, iz Brodsko-posavske županije”, rekla je pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević.

Gradonačelnica je istaknula kako su Vlada i nadležno Ministarstvo prepoznali i manje bolnice kao važan dio zdravstvenog sustava te važnost ulaganja u male sredine čiji stanovnici zaslužuju kvalitetnu zdravstvenu skrb. Ovo ulaganje, odnosno nabavka uređaja za magnetsku rezonancu, dodatno potvrđuje tu važnost. Pacijenti su stavljeni u fokus čitavog zdravstvenog sustava zahvaljujući ovom ulaganju u zdravstvenu infrastrukturu.

Smanjeno vrijeme čekanja

Tijekom svog obraćanja, ministar zdravstva Vili Beroš zahvalio je ravnateljici Major i svim djelatnicima pakračke bolnice na ostvarenom smanjenju prosječnog čekanja na bolničke dijagnostičke usluge. Istaknuo je da je smanjenje broja dana prosječnog čekanja bio jedan od prioriteta Ministarstva zdravstva i svih bolnica, te da su se sve strane obvezale na smanjenje tog vremena ispod 270 dana, što je i ostvareno. Ministar je prezentirao podatke koji pokazuju smanjenje dana čekanja na određene dijagnostičke pretrage nakon 31. prosinca 2023. godine u pakračkoj bolnici. Tako je prosječno vrijeme čekanja smanjeno sa 194 dana na 137 dana, a čekanje na magnetsku rezonancu sa 128 dana na 83 dana. Ministar je naglasio da su to rezultati zajedničkih napora i upravljanja poslovnim procesima te da pokazuju mogućnost daljnjih napredaka. U tom kontekstu, prepoznata je potreba nabavke novog modernog uređaja za magnetsku rezonancu za pakračku bolnicu, čija vrijednost prelazi 660 tisuća eura. Ovaj uređaj, koji omogućava snimanje na otvorenoj, tzv. plutajućoj platformi, smanjuje anksioznost pacijenata prilikom dijagnostičkih pretraga. Ministar je istaknuo da je ovo još jedan korak prema poboljšanju skrbi za pacijente, što svjedoči o tome da su pacijenti stavljeni u fokus hrvatskog zdravstvenog sustava. On je također istaknuo kako je Vlada Republike Hrvatske od 2016. godine uložila preko 2,2 milijarde eura u infrastrukturne projekte u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

Prije konferencije održan je radni sastanak na kojem je posebno istaknuto funkcioniranje pakračke bolnice u kontekstu prijenosa osnivačkih prava, ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu te organizacije bolničkog zdravstvenog sustava. Ministar je naglasio da će županije i dalje biti partneri u vođenju bolničkog zdravstvenog sustava jer najbolje razumiju potrebe lokalne zajednice i mogu pružiti podršku u upravljanju zdravstvenim sustavom.

Sastanku su prisustvovali predstavnici regionalne i lokalne samouprave, među kojima je bio i gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana, kao i vodeći ljudi svih zdravstvenih ustanova s područja Požeško-slavonske županije, uključujući i ravnatelja Toplica Lipik, Gorana Pušćenika. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!