Cijene mjesečnog najma stanova i dalje u porastu, evo kako stoje Bjelovar i Daruvar

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Cijena dugoročnog najma za stanove u gradovima Bjelovarsko-bilogorske županije polako, ali sigurno raste. Mjesečni najam stana u centru Bjelovara danas se, ovisno o veličini i uređenosti, kreće od 300 do 500 eura, a najmoprimci i najmodavci još uvijek vrlo brzo pronalaze zajednički jezik i to bez pretjeranog upliva posrednika.

Nedostatak stanova na tržištu dugoročnog najma čini se da je i dalje prisutan, a vrlo je malo stanova koji najmoprimce pronalaze preko posrednika, ističe Narcisa Krivačić iz Nekretnina Krivačić.

Raste potražnje…

„Kako rastu cijene nekretnina, tako rastu i cijene najma i dokle god je ovakav omjer ponude i potražnje, teško da će se to promijeniti”, poručuje Krivačić dodajući da potražnja raste iz dana u dan.

Kada je ponuda u pitanju, bjelovarske nekretnine sve češće su na tržištu dnevnog najma. Osim uobičajenih unajmljivača poput, primjerice, mladih obitelji, Krivačić kaže da je sve više onih koji dugoročni najam traže za strane radnike.

„Postoje upiti za velikim kućama za smještaj stranih radnika, njihovi poslodavci sve su svjesniji da im moraju pružiti adekvatan smještaj kako bi ih zadržali”, tvrdi Krivačić.

U Daruvaru su cijene dugoročnog najma ipak malo niže od onih bjelovarskih, iako je i tamo ponuda mala.

Goranka Garača iz Nekretnina-AD kaže da se dobro uređen jednosobni stan u centru Daruvara može unajmiti za 300 eura, dok se za dvosobni stan traži 400 eura.

„Potražnje uvijek ima, a prošlih godina, a obzirom na niske kamatne stope, ipak se malo više investiralo u nekretnine koje su nudile veći povrat. Sada kada banke nude kamatu od dva posto, a postoje i narodne obveznice s većim stopama povrata, vidjet ćemo kako će to ići”, govori Garača.
Osim mladih obitelji u potrazi za najmom, ona spominje još jednu kategoriju unajmljivača. Riječ je o bivšim vlasnicima velikih kuća na više etaža koji su ih prodali jer su im prevelike, a još uvijek nisu kupili zamjensku nekretninu, a obično je riječ o stanu ili manjoj kući.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!