Država odškrinula vrata: Industrijski kolosijek napokon može postati šetnica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zapušteni industrijski kolosijek koji od željezničkog kolodvora uz staro groblje vodi do silosa Prerade jedna je brojnih nekretnina u državnom vlasništvu koje se nalaze u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a čije je upravljanje sredinom ožujka ove godine spušteno na nižu razinu.

Zahvaljujući tom potezu Vlade RH, kolosijek koji već desetljećima nije u funkciji, sada napokon ima šansu postati šetnica i/ili biciklistička staza koja vodi kroz centar grada. Iako je realizacija toga projekta sada realnija nego što je bila kada je zemljište bilo u državnom vlasništvu, ipak je potrebno odraditi još niz birokratskih koraka.

Država je, dakle, prepustila upravljanje tom nekretninom Gradu Bjelovaru, ali ne i vlasništvo. Želi li gradska uprava na mjestu bivše industrijskog kolosijeka u centru grada napraviti šetnicu, prvo se mora obratiti Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U suprotnom, gradska uprava trebala bi taj projekt odobriti samoj sebi, što bi se smatralo sukobom interesa.

Društvena korist

S obzirom da je suradnja svih gradova u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji s institucijom Županije kvalitetna, u tom procesu ne bi smjelo biti prepreka. Grad Bjelovar trebao bi izraditi idejni projekt, a Županija bi, smatra li da je riječ o projektu koji ima društvenu korist, trebala odobriti nastavak aktivnosti. Također, potrebno je i odrediti vrijednost toga zemljišta i napraviti sve ostale korake kako bi se u konačnici vlasništvo prebacilo na Grad Bjelovar.

Zapušteni industrijski kolosijek jedna je od 84 nekretnine u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji čije je upravljanje sredinom ožujka država prepustila Županiji i gradovima, a većinom je riječ o zapuštenim zemljištima, ruševnim kućama i slično. Sve te nekretnine sada treba sortirati i vidjeti koje imaju potencijal da postanu šetnice, parkovi, dječja igrališta ili se prenamijene u neki drugi društveno korisni sadržaji. Usto, neke od nekretnina mogle bi biti zanimljive poduzetnicima ili privatnim osobama, a neke će se na kraju prodavati putem javnog natječaja ili neposredne pogodbe.

Država je, dakle, odškrinula vrata i dopustila mogućnost Županiji i gradovima da aktiviraju godinama zapuštenu imovinu, no pred njima je još uvijek puno posla, a konačni rezultat ovisit će o uloženom trudu na lokalnoj razini.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!