Treba li Hrvatskoj srednjoškolsko obrazovanje za carinike? Neki su skeptični…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zakonom o carinskoj službi, čije je drugo čitanje nedavno održano u Hrvatskom saboru, uvest će se tri ključne promjene, a jedna od njih je uvođenje redovitog srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje carinika. Uvođenje redovitog srednjoškolskog obrazovanja je zapravo uvođenje obrazovanja trećeg i četvrtog razreda srednje škole, a ono bi se provodilo unutar Policijske akademije, pojasnila nam je Andrea Prugovečki Klepac, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Na njih se primjenjuju sve odredbe kao i kod onih koji se školuju za policajce. Kada se zaposle, morat će raditi dvostruko duže nego što je trajalo obrazovanje – rekla je.

Koliki je broj zainteresiranih učenika za policijsku akademiju u županiji, nije poznato, ali poznate su rigorozne provjere pri upisu.

– Imaju dosta rigorozne prijemne gdje se ne gleda samo znanje već i fizčka sprema. Djeci se uvijek na prvu sviđa uniforma, ali ako se nisu dobro pripremili, teško je zadovoljiti tražene rezultate – navodi Prugovečki Klepac.

Tražili smo mišljenje nekoga od ravanatelja o novom smjeru za srednjoškolce, a evo što nam je rekao ravnatelj Tehničke škole Bjelovar Dario Malogorski.

– Sa samom službom nisam toliko upoznat jer do sada nije bilo škole za carinike već su se u carini zapošljavale osobe koje su završile neke druge škole. Pitanje je tko će toj djeci kada završe školu jamčiti da će oni dobiti posao u službi jer ipak se radi o poslu koji mogu raditi samo u toj službi. Zato sam iskreno malo skeptičan o potrebi takvog specijaliziranog usmjerenja jer nisam siguran da će ta djeca doista dobiti posao za koji su se školovala – kaže Malogorski.

Prema izmjeni zakona, oni koji su se školovali na trošak Carinske uprave dužni su nakon završenog školovanja ostati raditi u carinskoj upravi dvostruko duže od trajanja obrazovanja. Tajnica u Ministarstvu financija Tereza Rogić Lugarić u saborskoj raspravi o toj temi je rekla da će trošak obrazovanja uključivati sve ono što bi uključivao klasično srednjoškolsko obrazovanje, pogotovo imajući u vidu da se školovanje odvija u Zagrebu, a pohađat će ga i učenici koji nisu iz Zagreba. Tako da će to po potrebi uključivati i trošak smještaja, eventualno i trošak knjiga, moguće i trošak stipendija za takva zanimanja. To će se još usustaviti, budući da je u tijeku izrada kurikuluma, pa će se i predvidjeti ovi troškovi, naravno, ovisno o mogućnostima carinske službe.

FOTO: Carinska uprava


PODIJELI S PRIJATELJIMA!