Uz poznata, na listama i manje poznata te pomalo zaboravljena politička imena

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Birači druge izborne jedinice, kojoj pripada i Bjelovarsko-bilogorska županija, na nadolazećim parlamentarnim izborima moći će birati između 14 ponuđenih lista. Od Autohtone Hrvatske stranke prava, koja je prva na popisu Državnog izbornog povjerenstva, preko velikih stranaka i koalicija, poput onih predvođenih HDZ-om i SDP-om, pa sve do posljednje na popisu, koalicije predvođene strankom Umirovljenici zajedno.

Na listama ima i imena iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Neka od njih javnosti su dobro poznata, a neka već pomalo zaboravljena. Tako, primjerice, listu novoosnovane Agrarne stranke predvodi bivši HSS-ovac, Grubišnopoljac Dalibor Jurina, dok boje Bjelovarsko-bilogorske županije i na listi koalicije koju čine Domovinski pokret, DHSS, Pravo i pravda, Zelena lista te Agrameri također brani jedna bivša HSS-ovka. Riječ je o bivšoj bjelovarskoj dogradonačelnici Valni Bastijančić Erjavec, aktualnoj DHSS-ovki, koja je na listi dobila devetu poziciju. Mjesto ispod još je jedna dama, bivša šefica županijskog DP-a i aktualna županijska vijećnica Dubravka Dragašević.

Listu Fokusa i Republike predvodi bivši bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, dok se na 12. mjestu našla njegova bliska suradnica Ivana Pirin.

Poznata imena

Na listi HDZ-a i HSLS, kako smo prošli tjedan i najavili, čak je pet imena koja povezujemo s BBŽ. Listu predvodi rođeni Bjelovarčanin Gordan Jandroković, na trećem mjestu je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak (HSLS), na šestom dugogodišnji saborski zastupnik, Grubišnopoljac Miro Totgergeli, na devetom šefica bjelovarske bolnice Sanela Grbaš Bratković, a na 14. bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

Na Mostovoj listi također je jedna predstavnica iz BBŽ, poduzetnica Marijana Marin Kozina, što smo također prvi otkrili prije objave lista. Supruga bivšeg kandidata za gradonačelnika Bjelovara Tomislava Kozine, na Mostovoj listi je na 12. mjestu.

Na listi stranaka Možemo i Hoćemo pravedno, pak, bivši Hrebakov suradnik iz HSLS-a, Damir Lujanac. Daruvarčanin, koji je javnosti poznat i kao nekadašnji šef Francka u Hercegovcu, na listi je dobio relativno visoko četvrto mjesto.

Na listi Socijaldemokrata, na 11. mjestu, našlo se ime donedavnog SDP-ovog veterana Petra Kanešića. Stranka koju je u Bjelovaru svojedobno baš on stvarao, Kanešića je izbacila iz svojih redova lani, pa politički angažman Kanešić nastavlja sa Socijaldemokratima, čiju jezgru čine upravo bivši SDP-ovci. Osim Kanešića, na listi je i Garešničanin Slaven Đurđević, i to na 14. mjestu.

Najbrojniji umirovljenici

Kako smo prije desetak dana i najavili, na listi koalicije koju predvodi SDP, predstavnici iz BBŽ su dvojica stomatologa – predsjednik županijske organizacije SDP-a, Daruvarčanin Igor Jareš, koji je dobio deveto mjesto na listi. Dva mjesta ispod njega je njegov stranački i kolega po struci, predsjednik bjelovarskog SDP-a, Dejan Plentaj. Na trećem mjestu iste liste našla se pak Glasova Anka Mrak Taritaš koja je, baš kao i Jandroković, rođenjem Bjelovarčanka.

Najviše ‘naših’ je pak na listi koalicije koju čine stranke Umirovljenici zajedno, Stranka umirovljenika, Blok umirovljenici zajedno i Demokratska stranka umirovljenika. Na toj listi birači će moći birati između čak sedam imena iz BBŽ, a sve ih predvodi aktualni županijski vijećnik, Bjelovarčanin Marijan Žiher.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!